львівський портал
2017 рік та його 17 найважливіших подій
Підбиваємо підсумки, панове!
2017 рік був далеко непростим, як для України, так і для Львівщини. Екологічні проблеми, фінансові афери та політичні ігрища: це все, що ми, жителі Львівської області, відчули на собі. Проте не обійшлось і без позитивних та радісних подій. Не будемо довго тягнути: Львівський портал підготував підбірку з 17 найважливіших подій року, що минає.
«Афера століття»

У листопаді минулого року спеціалісти управління комунальної власності Львівської міської ради виявили, що десятки комунальних приміщень Львова перереєстровані на приватних осіб –підприємиць Ірину Сандул та Людмилу Малькову. Вони разом із своїми колегами, скориставшись відсутністю реєстру комунального майна, незаконно відчужили об'єкти комунального майна. На частину із приміщень суд одразу наклав арешт, а протягом року частину із приміщень було повернуто міськраді. Окрім того, суд заарештував двох фігурантів цієї справи, проте одного з них відпустив під заставу. Також у липні 2017 року правоохоронці проводили обшуки у кабінетах чиновників ЛМР у цій справі.
Загадкове зникнення стародруків Галереї мистецтв

Буквально на початку цього року директор Львівської галереї мистецтв Тарас Возняк шокував всіх заявою про те, що з фонду легендарного музею зникли 95 унікальних стародруків і два манускрипти, серед них стародавнє «Євангеліє» та «Апостол» Івана Федоровича. Загалом їхню вартість оцінили у десятки мільйонів доларів. Загадковою пропажею рідкісних книг зайнялася поліція: за цим фактом відкрили кримінальне провадження. Нове начальство Галереї радило шукати стародруки у колекціях колишніх і теперішніх можновладців і натякало, що вони зникнути за попередників, які управляли музеєм. Так, власне і впала тінь на відомого музейника Бориса Возницького. Відтак «у гості» з обшуком завітали до його доньки Лариси Разінкової-Возницької, яка управляла Галереєю після смерті батька. Шукали зниклі музейні цінності… Перевернули її помешкання догори дриґот, однак так нічого і не знайшли. Сама Лариса Разінкова-Возницька переконана, що у такий спосіб намагаються очорнити та дискредитувати її тата, хочуть стерти з лиця Львівської галереї мистецтв ім'я патріарха музейної справи.

Кілька місяців тому Тарас Возняк заявив про те, що із Галереї мистецтв зникло не близько сотні стародруків, а цілих 600 експонатів. Цю нестачу, начебто, було виявлено під час інвентаризації…

Наразі справа зниклих чи пак поцуплених унікальних книг оповита таємничістю і її розслідування фактично стоїть на місці. Куди поділися стародруги, залишається лише гадати.
Вибух на шахті «Степова»

Смертельний вибух на шахті «Степова» у Сокальському районі Львівщини стався 2 березня. На місці трагедії загинуло вісім шахтарів, ще 29 гірників опинилися у лікарні.

Володимир Гройсман на Львівщині пообіцяв, що держава подбає про родини загиблих шахтарів та поранених гірників. Також прем'єр зобов'язався виділити сім'ям загиблим на шахті «Степовій» по 500 тисяч гривень. За розслідування факту загибелі гірників взялася прокуратура. Згодом були озвучені остаточні причини вибуху на шахті «Степова» ДП «Львіввугілля». Серед них недостатність провітрювання, яке зумовило під собою виникнення і підвищення вмісту метану, який і вибухнув.
«Видворення» зі Львова Російського культурного центру

Відколи розпочалася війна на Сході України з російським окупантом, у Львові особливо зацікавилися роботою Російського культурного центру, який розташовувався у будівлі на вулиці Короленка. Це приміщення перебувало не балансі Львівської облради і російська організація не платила за його оренду ні копійки. Отож, було вирішено впорядкувати договірні відносини, адже безоплатне користування комунальним майном не передбачене, а російське товариство, яке тут «жило», нічого не платило. Більше того, представники націоналістичних організацій наполягали на виселенні Російського культурного центру із будівлі на Короленка, натомість там пропонували «вписати» патріотичні та ветеранські ГО. Відтак обласні депутати прийняли рішення про те, що в будівлі Російського культурного центру поселяться АТОвські організації.

Під час обстеження будівлі російського товариства виявили шокуючу знахідку – кілька примірників газети антиукраїнського змісту «Русский весник». За справу взялася СБУ. Так, буквально за спинами депутатів жив-поживав осередок сепаратизму у Львові.

Російське товариство все ніяк не поспішало пакувати речі… Відтак пішла процедура виселення у судовому порядку і після довгої тяганини їх таки вдалося звідти «видворити». Товариство пішло з будівлі, залишивши там розруху, сирість та цвіль, а також, полишивши всі свої «пожитки», – книжки про «подвиги» Компартії, погруддя «таваріща» Леніна, червоні прапори… Львівська облрада зобов'язалася взятися за капремонт будівлі після такого «хазяйнування» попередників. І вже наступного року на місці Російського культурного центру мають відкрити Будинок воїна.
Смерть Гузара

31 травня на 85-му році життя після важкої недуги відійшов у вічність Блаженніший Любомир Гузар, Архиєпископ-емерит УГКЦ, Почесний громадянин міста Львова 2008 року.

1 червня у Львові оголосили жалобу через смерть екс-глави УГКЦ. Ввечері цього ж дня тіло Любомира Гузара привезли до Львова, а впродовж 2 і 3 червня віряни безупину приходили до Архикатедрального Собору Святого Юра попрощатися з Блаженнійшим.

До Києва тіло Гузара прибути зранку 4 червня. А 5 червня Блаженнішого поховали у крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового (УГКЦ).
Смертельна аварія біля храму

Однією з найбільш резонансних ДТП на Львівщині цього року є аварія, що сталася 18 червня біля церкви святого Андрія Первозваного: джип в'їхав у натовп людей та насмерть розчавив жінку. Від сильного удару автомобіль перекинувся.

Як писали очевидці, водій був тверезим та стверджував, що щось сталося з авто, і він не впорався з керуванням. Водій іномарки не міг пояснити причини, чому втратив керування над авто, проте він припускав, що це сталося через технічну несправність.

Пізніше з'ясувалося, що за кермом Toyota Land Cruiser був колишній інспектор ДАІ 48-річний Віктор Макаришин, звільнений зі служби два роки тому. Після ДТП у Макаришина стався серцевий напад, його стан був важкий, але стабільний.

Зазначимо, що станом на липень 2017 року водію не було оголошено підозру
Сміття, прощавай

22 червня цього року голова Львівської ОДА офіційно запропонував Львівській міській раді віддати повноваження щодо ТПВ облдержадміністрації. Передувала цій заяві екологічна катастрофа, яка огорнула місто Львів – з міста фактично не вивозилось сміття, міські чиновники розводили руками, а мер Львова розповідав про сміттєву блокаду. Уже 29 червня депутати ЛМП пристали на пропозицію губернатора і до 30 червня 2019 року сміття львів'ян займатиметься ОДА. До цього часу Львівська міськрада мала би встигнути звести сміттєпереробний завод.
ДТП за участі Петра Димінського

Ми не можемо не згадати, про найбільш скандальну цьогорічну аварію. 18 серпня біля Львова автомобіль бізнесмена, власника ФК «Карпати» та медіа-холдингу Zik Петра Димінського потрапив у смертельну ДТП. Mercedes Димінського скоїв зіткнення з автомобілем «Опель Астра» під керуванням 31-річної мешканки одного з сіл Яворівського району. Внаслідок отриманих травм водійка померла на місці події.

Пізніше правоохоронці арештували охоронця Петра Димінського Андрія Борща за підозрою у вчиненні цієї аварії. Своєю чергою, родичі загиблої переконували, що за кермом «Мерседеса» перебував сам Димінський, а провину взяв на себе Борщ. Пізніше експертиза ДНК показала, що за кермом автомобіля, який скоїв ДТП, був не його водій, а в мережі з'явилося відео, де видно чоловіка, що дуже схожий на Петра Димінського, який підійшов до розтрощеного «Опеля», а потім попрямував у сторону позашляховика, в якому їздить охорона бізнесмена.

За деякий час Димінський вилетів до Женеви і досі не повернувся в Україну. В той час у Львові проходили обшуки у місцях, що пов'язані із Димінським.

У грудні в ході слідства було встановило безпосередню участь Петра Димінського у смертельній аварії. Суд дозволи Генпрокуратурі затримати бізнесмена, а Нацполіція ініціювала його міжнародний розшук. Далі буде…
Велике переселення маршруток

З 2 вересня цього року приміським маршруткам заборонили їздити центром Львова, висаджувати пасажирів на приміському та головному вокзалах. Відтак усі маршрутки перемістили на околиці міста. Перевізники, що їздять у Мостиському напрямку, мають кінцеву на АС «Західна» на Городоцькій замість Залізничного вокзалу. А для автобусів із Пустомитівського та Городоцького напрямку кінцевою є не зупинка на Приміському вокзалі, а на автостанції №3 (вул. С. Петлюри, 11б, поблизу ринку «Новий»). Маршрутки із Жовківського напрямку їздять АС №2 (вул. Б. Хмельницького, так званий вокзал «Північний»).

Водночас пасажири продовжують нарікати на стан автостанцій Львова і вимагають повернути старі схеми. Також виявилось, що частина автостанцій працює без ліцензій.
Прорив Саакашвілі

Важко не згадати про пригоди колишнього голови Одеської ОДА в Україні. Почалось все у вересні, коли Міхеіл Саакашвілі планував в'їхати з Польщі до України. Політик вирішив подорожував з українським паспортом, хоча Петро Порошенко позбавив його громадянства. Епопея з його приїздом розпочалась 10 вересня і тривала більше доби. Спершу стало відомо, що Саакашвілі їде в Україну поїздом. Згодом «Укрзалізниця» заблокувала потяг, у якому він мав в'їхати в країну. Тож політик прибув автобусом на ПП «Медика», де поляки пропустили його на українську сторону – ПП «Шегині». У результаті колишній голова Одеської області все ж таки перетнув кордон завдяки своїм прихильникам, які фактично прорвалися крізь прикордонників та буквально внесли його на український бік.

Після цієї ситуації Саакашвілі із депутатами та своїми прихильниками вирушив до Львова. Та 12 вересня, прикордонники прийшли до готелю «Леополіс» в центрі Львова, де жив колишній голова Одеської ОДА, щоб вручити йому протокол про порушення правил перетину кордону. 25 жовтня апеляційний суд Львівщини визнав, що Міхеїл Саакашвілі незаконно перетнув український кордон.
Масове отруєння копченою рибою з ринку «Привокзальний»

Неприємний інцидент трапився 22 вересня: тоді у Львові із гострою кишковою інфекцією госпіталізували десятеро осіб. Було встановлено, що люди отруїлися копченою рибою, яку придбали на ринку «Привокзальний». За декілька днів кількість постраждалих від вживання небезпечного продукту різко зросла і до лікарень Львівщини потрапило понад 70 осіб, серед яких були і діти. Згодом в потерпілих від отруєння вудженою рибою медики та експерти виявили сальмонельоз . Відтак, за фактом масового отруєння людей у Львові поліцейські кримінальне провадження.

Також було встановлено, що 48-річна львів'янка, причетна до отруєння людей, коптила рибу у власному гаражі в антисанітарних умовах. Окрім цього, у зразках з квартири продавчині з ринку «Привокзальний» знайшли сальмонельоз. Пізніше у прокуратурі області повідомили, що горе-продавчині рибних «смаколиків» загрожує до 8 років тюрми.
Кінець поборам у школах та дитсадках

26 вересня у львівських школах та дитячих садочках представникам батьківських комітетів та освітянам категорично заборонили збір готівкових коштів. Відповідний наказ видало управління освіти Львівської міської ради. Згідно з цим документом з батьків учнів і вихованців шкіл та дитсадків заборонений збір грошей для покращення матеріально-технічного забезпечення, ремонтів та відзначення свят. А відповідальність за незаконний збір коштів поклали на керівників навчальних закладів.
Гігантське провалля біля Трускавця, яке утворилося після землетрусу

Кілька місяців тому мешканців Львівщини сколихнула новина про нове екологічне лихо біля міста Стебник. Так, у ніч із 29 на 30 вересня поруч із дорогою, що з'єднує Трускавець і Дрогобич, після невеликого землетрусу утворилося величезне провалля до півсотні метрів завглибшки. Фахівці ще багато років тому попереджували про таку загрозу, але, як це завше буває, всі махнули рукою і забули. Поки не прийшла біда… Через зсув ґрунту повалилися лінії електропередач, а на дорозі, поруч із якою стався обвал, почали з'являтися тріщини. Причиною цьому стало «хазяйнування» ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», яке опікувалося територію рудника, де обвалилася карстова порода. Компанія мала наповнювати пустоти відповідними розсолами, які мають певну концентрацію, але не робила цього.

Експерти попередили, що цей обвал не останній і площа провалля буде збільшуватися. Так і сталося: 2 листопада біля Трускавця утворилося нове карстове провалля. Відтак за врегулювання цього питання врешті взявся на загальнодержавному рівні: прем'єр-міністр України Володимир Гройсман дав доручення утворити комісію, яка займеться проблемами проваль. Відтак на місце виїздив перший віце-прем'єр міністр України Степан Кубів і доручив якнайшвидше розробити новий проект консервації рудника. І поки чиновники сиплять обіцянками все «порішати», загрози подальших обвалів нікуди не зникають.
Ведмежий рай

2 жовтня у Яворівському районі на Львівщині офіційно відкрили ведмежий притулок «Домажир», куди привозять клишоногих, які все життя страждали від людської байдужості, зі всієї України. Притулок біля Львова звела міжнародна організація «Чотири лапи» - це люди, які у всьому світі займаються порятунком бурих ведмедів та багатьох інших тварин.

У притулку, що на Львівщині, зараз проживає сім ведмедів. У теплий період року сюди можна приїхати на екскурсію.
Облава на призовників

Уночі з п'ятниці на суботу 4 листопада на проїзді Крива Липа у Львові представники обласного військкомісаріату разом із поліцейськими влаштували облаву на хлопців призовного віку. Як потім пояснили у військкоматі, тієї ночі шукали ухильників від служби. Окрім того, подібні рейди проводились ще у низці закладів Львова та на «Шуварі». На Кривій Липі тієї ночі знайшли 12 призовників, яким вручили повістки.
Бум перевезень у аеропорті «Львів»

2017 рік став проривом для авіації Львівщини, адже 1 грудня із Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького відлетів мільйонний пасажир. Востаннє такий пасажиропотік на львівському летовищі фіксували ще у далекому 1991 році.

Цьогорічний приріст пасажирів становить майже 50%. Цьому сприяло повернення лоукоста Wizz Air, який відновив роботу із Львівського летовища рейсами до польського Вроцлава, а згодом й до німецького Берліна. Також варто згадати про збільшення маршрутної мережі польської авіакомпанії LOT до Познані, Бидгоща та Гданська та залучення італійського лоукостера Ernest Airlines для авіасполучення із Міланом, а також із Венецією та Неаполем.

Кульмінацією успішного року стало те, що в аеропорті «Львів» нарешті сертифікували інструментальну систему посадки 2 категорії (ILS CAT II), яка допоможе приймати літаки майже при будь-якій погоді.

Варто все ж згадати, що приріст пасажиропотоку був би ще більшим, якби в Україні не стався міжнародний скандал із авіакомпанією Ryanair та МАУ, яка стала вимагати скасувати контракт Ryanair зі Львовом та відшкодувати їм збитки…

Тим не менш 2018 рік обіцяє бути для львівського летовища ще успішнішим.
Потужна аварія на водогоні Львова

Через аварію на магістральному водогоні частина мешканців Львова опинилася без води. Тоді ніхто й не підозрював, що в ніч із 8 на 9 грудня сталася одна з найпотужніших аварій на водогоні Львова. Аварійна бригада «Львівводоканалу» виїхала на пошук пошкодження, для цього необхідно було пройти усю трасу трубопроводу протяжністю близько 70 км. Два витоки води віднайшли над ранок 9 грудня між селами Чижиків та Печенія на відстані приблизно 20 км від міста Львова. Потім почалась масштабна робота із ліквідації аварії на магістральному водогоні Золочів – Львів, відтак увесь Личаківський район Львова та Винники опинились на декілька днів без води.

На порятунок львів'янам, що сидять без води, залучали водовозки. Воду людям роздавали навіть у місцевих рамах. Повністю водопостачання Львова та Винник обіцяли відновити 11 грудня, однак це вдалося лише на ранок 12-го грудня.

Після масштабної аварії з водою у Львові Львівський портал дослідив її основні причини і дізнався, чи може таке повторитися знову.