ОСТАННІ НОВИНИ

Крадіжка 25 комунальних приміщень у Львові. Силовики розповіли про шахрайську схему і підозрюваних

|

До схеми розкрадання комунального майна у Львові причетні п’ятеро осіб, двох з них уже затримано. Про це сьогодні, 8 червня, під час прес-конференції повідомив  прокурор Львівської області Юрій Квятківський, передає кореспондент Львівського порталу.

За його словами, група осіб, скориставшись відсутністю реєстру комунального майна, вступила у змову і незаконно відчужила,  25 об’єктів комунального майна.

Як він наголосив, на всі 25 приміщень накладено арешт.

«Є п’ять осіб, які вже встановлені слідством і які стали першими власниками комунального майна, з них двох вже заарештовано (йдеться про Сергія Соболя та Артема Шпота, – Ред.); одну особу вже шукаємо, ця особа зникла з місця постійного проживання; одну – встановлюємо; ще одного фігуранта – скоро затримаємо», – сказав Юрій Квятківський.

Із них, за словами головного прокурора області, троє  є родом із Луганщини,  ще двоє – з Львова та Києва.

Водночас він додав: «Далі ці особи об’єкти відчужили на одного жителя міста Львова і на кілька його фірм. Потім він ці об’єкти перереєстрував на двох вже відомих осіб (йдеться про Людмилу Малькову та Ірину Сандул, – Ред)».

Також Юрій Квятківський додав, що вже з’ясовано, що ймовірно було відчужено ще десять об’єктів, окрім цих 25.

Що стосується нотаріусів, які оформлювали право власності цих приміщень, то, за словами Юрія Квятківського, одна особа є у відпустці за кордоном, а інша – померла на початку січня 2017 року.

«Фактично, було встановлено дві схеми, завдяки яким відчужувалися об’єкти. У першому випадку особи зверталися до нотаріуса з метою вчинення нотаріальних дій щодо об’єкта нерухомості (купівлі, продажу, розподілу майна), при цьому мова йшла про нерухомість щодо якої ще не були внесені відомості в електронний Державний реєстр речових прав. Водночас підозрювані подавали фіктивні документи про належність їм цього майна за правовстановлюючими документами 1990-2000 років. Як правило, це були підроблені копії розпоряджень Галицької районної адміністрації щодо надання таких приміщень у приватну власність, інвентаризацію приміщень, тощо. На підставі цих документів нотаріус, не перевіряючи їхньої достовірності, створював у Державному реєстрі речових прав відповідний розділ та реєстрував право власності за зловмисниками. Після цієї реєстрації у держреєстрі вже вчинявся подальший продаж нерухомості…

Друга схема була складнішою. Тут право власності на нерухомість реєструвалася за низкою юридичних осіб, засновники у яких практично одні й ті ж. Підставою для реєстрації права власності за юридичними особами слугували протоколи загальних зборів засновників, якими в склад засновників приймався новий учасник, що в якості вступного внеску в статутний фонд юридичної особи вносив певний об’єкт нерухомості (права на це майно в реєстрі також не було), що посвідчувалося протоколом зборів засновників. На його підставі нотаріус без належної перевірки прав особи на майно реєстрував право власності юридичної особи в державному реєстрі. Після цього вже інший учасник юридособи виходив із складу засновників та забирав свою частку статутного фонду, відтак право власності на комунальний об’єкт перереєстровувалося на фізичну особу. Після цього слідували подальші перепродажі цих приміщень…», – розповів головний поліцейський області Валерій Середа.

Як повідомляв Львівський портал, 7 червня було затримано двох фігурантів справи. Також зазначалося про те, що поліція арештувала вкрадені з-під носа чиновників 24 приміщення у Львові. Водночас додамо, що чиновникам Садового закидають причетність до схеми масштабного розкрадання комунальних приміщень.

 

Фото: Гал-інфо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *