ОСТАННІ НОВИНИ

Ім’я патріарха музейної справи Возницького хочуть стерти з лиця Галереї мистецтв, - Лариса Возницька

|

Нове керівництво хоче повністю стерти ім’я патріарха музейної справи Бориса Возницького з лиця Львівської галереї мистецтв. Про це сьогодні, 7 серпня, під час прес-конференції повідомила екс-директор Львівської національної галереї мистецтв Лариса Разінкова-Возницька, передає кореспондент Львівського порталу.

За її словами, те, що протягом року відбувається у Галереї мистецтв, – злочин.

«Це злочин щодо цілісного майнового комплексу, відділів, які були створені та об’єднані Возницьким, а зараз закриваються, з Галереї зараз йдуть листи-прохання про передачу їх у органи місцевого самоврядування. Це злочин по відношенню до багатолітнього колективу, фахівців музейної справи. Власне, йде зачистка колективу: одні звільнені з роботи, інші – доведені до відчаю і самі подають заяви, на їхнє місце, ніби навмисно, були набрані люди далекі від музейної діяльності…», – зауважила Лариса Разінкова-Возницька.

Вона також наголосила, що нинішнє керівництво не дозволило презентувати у Галереї біографічний показник з нагоди 90-річчя від Дня народження Бориса Возницького.

«До 90-річчя від Дня народження Бориса Возницького, коли ще я була на посаді, зробили виставку, збірник, біографічний показник. Щодо останнього, то постало питання, де ж презентувати цей показник. Галерея відмовилася від цього, тому ми мусили презентувати його у Винниках», – сказала вона.

Також Лариса Возницька згадала і про пам’ятну дошку її батьку, яку мали розмістити на фасаді Галереї мистецтв. Однак, за її словами, новий керівник вирішив «переселити» її у Золочів.

Окрім цього, вона зазначила, що медальйон-портрет Борису Возницькому «заховали» у Галереї на такій висоті, що відвідувачі їх ніколи не побачать.

«Так, нещодавно Львівська ОДА замовила медальйони-портрети Борису Возницькому та Володимиру Овсійчуку. Їх замовили, – каже Лариса Разінкова-Возницька, – у відомого скульптора, ректора Львівської академії мистецтв Володимира Одрехівського. Це так звані портрети-медальйони діаметром 50 см. Коли поцікавилися, де у Галереї можна їх почепити, Возняк вказав таке місце, що, якщо зайдете у музей, то, напевно, їх не побачите: вони висять так високо, що їх зовсім не видно».

За її словами, галерейні працівники під час виставок бояться згадувати ім’я Бориса Возницького.

«Так, у Галереї мистецтв на вулиці Стефаника відбулося відкриття виставки Підгорецької збірки, яку протягом багатьох років готував Борис Возницький. Коли я стала директором, ми продовжували цю роботу і далі реставрували експонати для цієї виставки. А тепер Оксана Козанкевич її відкриває, приїхав міністр, але ні слова про Возницького? Чому?», – обурилася донька відомого музейника.

Відтак вона резюмувала: «Тепер директор робить все для того, щоб взагалі ім’я Возницького, патріарха музейної справи, стерти з лиця Галереї. Це для мене неясно. Я ніколи не чула від батька жодної розмови про Возняка, що між ними могла пробігти кішка, це і взагалі люди іншого плану, вони займалися різними справами. І звідкись така ненависть…».

Раніше Львівський портал повідомляв, що в рамках відкритого кримінального провадження, від 5-го січня 2017 року, за фактом зникнення 431 музейного предмету (старовинні книги та стародруки), у помешканні Лариси Возницької поліція проводить обшук.

За словами нардепа Ігоря Васюника, який повідомив про обшук у своїй сторінці у Фейсбук, це брудна кампанія проти тих, хто хотів зберегти спадщину Бориса Возницького (покійного мистецтвознавця, директора Львівської галереї мистецтв, батька Лариси Возницької).

Також додамо, що у помешканні Лариси Возницької стародруків не знайшли.

Як відомо,  у вересні 2016 року директором Львівської галереї мистецтв став Тарас Возняк. У конкурсі на цю посаду тоді брала участь в.о. керівника галереї Лариса Разінкова-Возницька. Невдовзі у Львові закрутився скандал довкола встановлення меморіальної таблиці Борису Возницькому.

У січні цього року Тарас Возняк зробив шокуючу заявущодо зникнення майже сотні стародруків, натякнувши, що до їх зникнення причетне колишнє керівництво галереї мистецтв. Лариса Разінкова-Возницька назвала такі закиди фальсифікованим нападом. У травні Лариса Разінкова-Возницька заявила, що керівництво Львівської галереї мистецтв закриває частину музеїв.

Про всі деталі читайте у інтерв’ю Львівського порталу з Ларисою Возницькою «Королі і блазні Львівської галереї мистецтв. Початок падіння легендарного «Музею музеїв»?

Фото: ЗІК

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *