ОСТАННІ НОВИНИ

Площа провалля, яке утворилося після землетрусу на Львівщині, збільшуватиметься. Можливі нові зсуви

Соломія Головіна

|

Провалля, яке утворилося у ніч на 30 вересня у селі Модричі Львівської області після землетрусу, буде збільшуватися. Також можливі і нові зсуви. Про це сьогодні, 2 жовтня, під час брифінгу повідомив начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич, передає Львівський портал.

Власне, обвал карстових порід відбувся на території  рудника №2 ПАТПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал».

«У суботу обгородили місце обвалу, забезпечено недопущення посторонніх осіб, проведено роз’яснення серед населення», – зазначив  директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник.

Микола Маланич додав, що у результаті зсуву впали дві лінії електропередач. Відповідно, в частині Стебника і Трускавця не було світла близько шести годин.

Також він наголосив, що площа провалля збільшуватиметься, більше того – можливі додаткові зсуви.

«У ризику – територія, де утворилася порожнина, і орієнтовно 50 метрів довкола. Тому там  бажано не знаходитися. Чому? Тому що вона буде природно виположуватися, тобто будуть додаткові зсуви», – сказав він.

Відтак, закликав місцевих мешканців не розгулювати територією, де стався зсув:

«Є небезпека. Люди думають, що прийшли побачити якусь картинку. Я всіх застерігаю про те, що туди взагалі заборонено приходити. Є відповідна межа, до якої дозволено підійти. Далі – можуть йти лише науковці».

Також він повідомив, що фахівці Івано-Франківського національного університету нафти і газу провели моніторинг тектонічної напруги по периметру обвалу для того, щоб з’ясувати, чи є небезпека подальших обвалів у напрямку дороги.

Окрім цього,  зараз на цій ділянці працюють експерти «Гірхімпрому» та Держекоінспекції.

Микола Маланич зауважив, що зсув був прогнозований, але підприємство ніяк не реагувало на винесені приписи Держекоінспеції:

«Зсув був прогнозований. І це було чітко встановлено дослідниками ще в 2001-2010 роках. Це не перше провалля, яке буде очікувати нас по даному об’єкту. Так, Держеконіспеція протягом трьох років проводить відповідний моніторинг і вносить відповідні приписи реагування… Дане підприємство не виконує тих вимог, які були передбачені всіма договорами, навіть договорами купівлі-продажу… Усі матеріали скеровані у правоохоронні органи, Фонд держмайна, прокуратуру, СБУ. Маю надію, що наші правоохоронці об’єктивно розберуться і будуть вживати відповідних заходів в межах кримінального провадження».

Своєю чергою Руслан Гречаник додав, що ще в 2003 році був розроблений комплексний проект консервації рудника №2 і рекультивація порушених земель.

«Після того, як підприємство Фондом держмайна було продане в приватні руки, ці рекомендації і висновки, які були в тому проекті, не були виконані»,- зазначив він.

За словами Миколи Маланича, підприємство мало наповнювати пустоти відповідними розсолами, які мають певну концентрацію, але цього не робило.

«26 вересня закінчилися терміни виконання цих приписів і ми маємо нагоду зайти на підприємство і з’ясувати підстави невиконання даних документів і притягувати до відповідальності»,- додав він.

Руслан Гречаник додав, що голова Львівської ОДА дав доручення правоохоронним органам провести розслідування та притягнути до відповідальності людей, з вини яких сталася ця ситуація.

Нагадаємо, що в ніч на 30 вересня на Львівщині пройшов незначний землетрус. Згодом на території с. Модричі, Дрогобицького району відбувся обвал карстової породидіаметром 200 метрів, глибиною 30 метрів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *