ОСТАННІ НОВИНИ

Серед зниклих стародруків галереї мистецтв – «Апостол» та «Євангеліє». Шукати пропажі радять в колекціях Януковича і Ко

|

Серед зниклих 95-ти стародруків з фондосховища Львівської галереї мистецтв на вул. Коперника є стародавнє «Євангеліє» та «Апостол» Івана Федоровича. Про це сьогодні, 5 січня, під час прес-конференції повідомили посадовці галереї.

galereya

Так, за словами члена комісії з перевірки Фонду галереї мистецтв Віри Фрис, коли саме зникли книжки – невідомо.

«Коли щезали книжки – ми не можемо сказати. Остання звірка була більше 8 років тому. В основному, серед зниклих книжок-  досить рідкісні кириличні стародруки, які цінуються на ринку колекціонерів. Це є «Апостол» Спиридона Соболя, «Львівське Євангеліє» 16 і 18 століть, це видання Михайла Сльозки. Також раніше було два «Апостоли» Івана Федоровича-  один я бачила при звірці, а другий мені у руки не потрапив. Також зникли «Біблія», «Новий Завіт» Івана Федоровича, «Анфологіон» тощо», – зазначила вона.

Водночас генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк припустив, що зниклі стародавні книги можуть бути знайдені серед приватних колекцій колишніх і теперішніх можновладців.

«Набувачами цих стародруків, очевидно,  є люди заможні, не з вулиці. Очевидно, що ці люди впливові і вони можуть робити великий тиск. Ми знаємо, що свого часу у Межигір’ї, в будинку Пшонки, Табачника знайдені величезні книгозбірні стародруків. Можливо,  частина із наших книжок є там. Але звіряти ці речі будемо не ми, а правоохоронці», – заявив він.

Також, він додав, що орієнтовна вартість  однієї зі никлих книг  становить мінімум 300 тисяч доларів.

«Апостол» був проданий за 300-400 тис. доларів», – уточнив директор галереї.

Водночас Т. Возняк зазначив, що Львівську галерею мистецтв після виявлення зникнень обмежили для відвідувачів.

Нагадаємо, раніше йшлося про те, що орієнтовна вартість зниклих стародруків становить десятки мільйонів доларів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *