ОСТАННІ НОВИНИ

ПЛР-тести на коронавірус: на Львівщині можуть робити 100 аналізів на добу

Наталя Дуляба

|

Обласний лабораторний центр МОЗ починає робити полімеразну ланцюгову реакцію, яка дозволяє достовірно встановити наявність чи відсутність у людини коронавірусу. За добу лабораторія може зробити близько 100 таких тестів. Про це сьогодні, 26 березня, під час брифінгу повідомив голова Львівської ОДА Максим Козицький, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Ще ввечері 23 березня до Львова привезли першу партію допомоги, яку Україні надав Китай для боротьби з коронавірусом. На потреби всієї області наразі скерували 4000 швидких тестів, 5000 медичних масок, 500 біокостюмів та реагенти для проведення тестів на полімеразну ланцюгову реакцію (ПЛР). Втім чи підходять останні для роботи у львівських лабораторіях, відомо не було.

Голова ЛОДА Максим Козицький зараз запевнив, що обласний лабораторний центр готовий проводити тест на ПЛР. Протягом доби у лабораторії можуть зробити близько 100 таких аналізів.

«Перший тест полімеразної ланцюгової реакції провели вчора (25 березня, – ред). Це було відпрацювання можливостей лабораторії, але використовувалась кров людини із підозрою. Коронавірус не виявлено. Щоб проводити такі дослідження, необхідні лабораторія з обладнанням, тест-системи та реагенти. Тест-системи ми отримали, реагенти є, їх є достатньо, також маємо й обладнання. Потужність лабораторії – 100 аналізів на добу», – сказав Максим Козицький.

За його словами, наразі Львівщина має 1800 тестів для проведення ПЛР, ще 1200 мають надійти протягом наступних десяти днів, тобто орієнтовно 5-6 квітня.

«Потім знову будуть централізовані поставки тестів із Києва», – додав очільник ЛОДА.

Про те, що китайські тест-системи підходять для роботи на обладнанні обласного лабораторного центру, підтвердив і його директор Роман Павлів. Він пояснив, що зібраний матеріал від хворих із підозрою на коронавірус тепер не будуть надсилати в Київ, аналіз на ПЛР робитимуть у Львові. Аби отримати остаточні результати, потрібно трохи менше доби.

Нагадаємо, раніше у Львівській ОДА пояснювали, що достовірність експрес-тестів на коронавірус є дуже низькою, тому результати пацієнтів скеровують на додаткові дослідження в Київ. Там у лабораторїі проводять полімеразну ланцюгову реакцію, за допомогою можна достовірно встановити наявність або відсутність у людини коронавірусної інфекції навіть ще до початку прояву симптомів.

Натомість експрес-тести дозволяють виявити в організмі не сам вірус (чи його відсутність), а лише антитіла, які починають вироблятись лише на 5-6 день після появи симптомів. Тому для ефективної боротьби з коронавірусом потрібні саме тести, які проводять методом полімеразної ланцюгової реакції. 

Втім навіть якщо результати аналізів підтверджують коронавірусну інфекцію, це жодним чином не змінює підхід до лікування хворого. Адже специфічного лікування пацієнтів із COVID -19 досі немає, хворобу лікують залежно від симптомів.

Наразі Львів мав лише одну упаковку Bioeasy на 25 тестів, які діагностують захворювання на 5-14 день після початку хвороби. Також мерія Львова нещодавно замовила 20 наборів реагентів для проведення полімеразної ланцюгової реакції на COVID-19, їх вистачить для тестування близько 2000 людей.

Центр легеневого здоров’я у Львові теж закупив п’ять упаковок тест-систем, де загалом є 125 тестів. А нещодавно стало відомо, що ПЛР на визначення коронавірусної інфекції можуть проводити на сучасних тест-системах для туберкульозу, які має згаданий Центр легеневого здоров’я у Львові. За один день тут можна зробити 400 тестів, але для цього потрібні спеціальні картриджі.

Як писав Львівський портал, на Львівщині коронавірус підозрюють у 115 людей, 53 із них перебувають у лікарні, решта – вдома на самоізоляції. Стан усіх хворих – середньої важкості або близький до задовільного, лише одна пацієнта перебуває у важкому стані.

Коронавірус в області виявили у двох людей – львів’янина, який повернувся з Німеччини, та ще в однієї жінки, що перебувала в Австрії. Тривалий час детальної інформації про хвору у ЛОДА не мали. У чотирьох осіб, які раніше звернулися за допомогою медиків, лабораторно не виявили коронавірусної інфекції.

В Україні лабораторно підтвердили 156 випадків захворювання на коронавірус. COVID-19 уже встиг забрати життя 5 людей. Так, у Житомирській області померла 71-річна жінка, яка нещодавно повернулася з Польщі та протягом тижня гостювала на Львівщині. Також від COVID-19 у Чернівецькій області померла 33-річна жінка. Також від цієї недуги померла мешканка Івано-Франківська й 68-річний мешканець Тернопільщини.

Від коронавірусу в Івано-Франківській області теж померла жінка. Медики кажуть, що вона займалась самолікуванням і вчасно не звернулась за допомогою. Її чоловік зараз перебуває у лікарні.Коронавірус також уже підтвердили й у медпрацівників – на COVID-19 в Івано-Франківську захворіли дві медсестри.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *