ОСТАННІ НОВИНИ

Меморіал чи громадський простір? На Сихові не вщухає боротьба за площу перед кінотеатром Довженка

Наталя Дуляба

|

У Львові не вщухає боротьба за площу перед кінотеатром ім. О. Довженка, що на Сихові. Там міська рада збирається облаштувати сучасний громадський простір, проект-переможець обрали ще у травні на всеукраїнському архітектурному конкурсі. Сьогодні, 26 жовтня, на засідання виконавчого комітету міськради Львова прийшли деякі мешканці мікрорайону та активісти, які вимагали, аби замість громадського простору на цьому місці з’явився меморіал Героям Небесної Сотні. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

На засідання виконкому прийшли кілька десятків мешканців Сихова та представників громадських організацій. Серед яких, зокрема, був і голова Львівського обласного товариства політичних в’язнів i репресованих Петро Франко, який активно виступав за встановлення у Львові ще одного пам’ятника героям ЗУНР та УГА. Вони мало не зірвали засідання виконкому і вимагали, аби питання щодо встановлення меморіалу Героям Небесної Сотні на Сихові винесли на найближчу сесію міської ради.

Активісти продемонстрували відповідне звернення голови Львівської ОДА Олега Синютки, у якому якраз йдеться про це будівництво. Вони наголошували, що у Львові жодним чином не вшановують Героїв Небесної Сотні, а площа перед кінотеатром ім. О. Довженка є якраз ідеальним місцем для цього. Також вони звинуватили міського голову Львова Андрія Садового у блокуванні спорудження такого меморіалу на Сихові.

«У лютому 2015 року Президент України дав доручення обласним адміністраціям спорудити пам’ятники. Львівська обласна рада прийняла рішення спорудити пам’ятник на Сихові, обласна адміністрація це підтримує і звернулася у міську раду. Ми вимагаємо, щоб це питання винесли на наступну сесію, Андрій Садовий ще раніше обіцяв це зробити, але того так і не сталось», – розповів голова громадського комітету із вшанування пам’яті українських героїв Олександр Ворона.

Також він наголосив, що той Меморіал пам’яті Героїв Небесної Сотні, який міська влада почала будувати на вул. Кривоноса, «є злочином».

«Цим проектом на Високому замку ви залиєте бетоном нашу історію, адже це є Княже місто. Ви проводили археологічні дослідження перед початком робіт? Це є злочин… Проект, який виграв у конкурсі (проект меморіалу Героям Небесної Сотні від облради, – ред.), передбачає громадський простір, музей і гідне вшанування кожного героя на відміну тому вашому об’єкту інфраструктури, який комусь дуже потрібен… На Сихові немає жодного історично-культурного чи громадського об’єкту, жодного музею. Ви прийняли програму національно-патріотичного виховання. Де ви збираєтесь виховувати дітей на Сихові?», – наголосив Олександр Ворона.

Як своєю чергою пояснив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, облаштовувати Меморіал пам’яті Героїв Небесної Сотні вирішили у центрі міста неспроста: кожен львів’янин і той, хто приїде до Львова, зміг «пройтися місточком до фотографій тих людей, які віддали своє життя за незалежність».

«Якщо ж говорити про проект громадського простору на Сихові, то його розробляли внаслідок опитувань, воркшопів і того, що власне сихівчани хотіли б бачити на цьому місці. А це – безпечна територія, де можна погуляти з дитиною, де можна робити різні презентації, зустрічі, виступи, конференції, взагалі будь-які публічні заходи. Тобто все те, заради чого не потрібно їхати в центр чи інші райони. Це є величезна площа, яка має величезний функціонал. Там можна проводити фестивалі, ярмарки. На це запит є, і власне на його основі було розроблене технічне завдання, відбувся архітектурний конкурс, обрано переможця.

Якщо в людей є якась власна думка, то ми готові зустрітися з ними, показати наш проект, аргументувати його, поспілкуватись. Зрештою, тут немає двох-трьох-десяти позицій, є одна: простір великий, який має бути гарно впорядкований, він має враховувати думки всіх. Станом на сьогодні цей шлях пройдений, якщо до нього є якісь зауваження чи пропозиції, то ми готові до обговорення», – зауважив Андрій Москаленко.

Відтак члени виконавчого комітету вирішили 6 листопада провести широке громадське обговорення питання вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні у Львові, а також рекомендували колегії Львівської міської ради розглянути лист-звернення голови ЛОДА щодо увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Нагадаємо, скандал стосовно площі перед кінотеатром ім. О. Довженка виник навесні, коли після рішення міськради щодо облаштування на ній громадського простору, облрада заявила, що там повинен знаходитись монумент Героям Небесної Сотні.

Юліан Чаплінський раніше зазначав, що мерія не розглядає такої можливості, бо пропозицію облради вважає суто політичним питанням. Також проти зведення монументу Героям Небесної Сотні виступили активісти ГО «Кращий Сихів», оскільки вважають площу перед кінотеатром ім. О. Довженка чи не єдиними місцем у районі для проведення масових заходів та відпочинку. За облаштування громадського простору виступила також директорка центру Довженка Марта Іванишин.

Додамо, що площу перед кінотеатром ім. О. Довженка на Сихові завжди використовували для проведення концертів, фестивалів та інших масових заходів.

Водночас нещодавно у Львові дали старт будівництву меморіалу Героям Небесної Сотні, який буде розташований на «Губернаторських валах», що на вулиці Кривоноса. Роботи тут уже розпочались, завершити їх планують до 2020 року.

Як повідомляв Львівський портал, це вже не перша конфліктна ситуація міської та обласної рад щодо спорудження пам’ятників у Львові. Цього року у місті встановлять відразу два пам’ятники ЗУНР: один облаштує міськрада Львова на вул. Городоцькій, інший – Львівська ОДА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *