ОСТАННІ НОВИНИ

На Стрийщині почали пошуки праху гетьмана Івана Виговського

Олег Дерев'янко

|

У селі Руда Гніздичівської громади стартували роботи зі встановлення місця поховання Івана Виговського. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Стрийської районної державної адміністрації.

На засіданні ініціативної групи прийняли рішення про створення координаційної ради для реалізації науково-дослідного проєкту культурної дипломатії «У пошуках праху Івана Виговського у Руді». До складу ради увійшли науковці, представники місцевої влади та пошукових організацій.

22 жовтня у селі Руда Гніздичівської громади відбулося перше виїзне засідання координаційної ради.

«Слід зазначити, що є кілька версій щодо поховання легендарного гетьмана, але точне місце його поховання на сьогодні достеменно невідомо», – зазначили у райадміністрації.

Там додали, що пошук місця поховання гетьмана Івана Виговського вважають чи не найбільшою інтригою історії України останнього століття. І у нинішньому часі основним завданням координаційної ради є не просто знайти прах Івана Виговського, а й відновити пам’ять про гетьмана української козацької держави, який страчений за участь у боротьбі за незалежність України.

Довідка

Іван Виговський (бл. 1608–1664) – український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави у Наддніпрянській Україні (1657–1659), Великий гетьман Руський (1658–1659). Арештований поляками й козаками гетьмана Павла Тетері. Страчений у ніч з 16 на 17 березня поблизу села Вільховець.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Facebook/Стрийська районна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *