ОСТАННІ НОВИНИ

У Рівному посадовиця МСЕК «заробляла» на ухилянтах

Олег Дерев'янко

|

Правоохоронці повідомили про підозру посадовиці обласного центру МСЕК Рівненщини, яка у складі злочинної групи з 29 осіб «заробляла» на ухилянтах. Про це Львівському порталу повідомили у СБУ Рівненської області.

За даними Української правди, мова йде про Ірину Голосинюк.

Встановлено, що фігурантка входила до складу Рівненської міжрайонної кардіологічної медико-соціальної експертної комісії. Після того, коли представники лікарсько-консультативних комісій направляли «клієнта» на проходження МСЕК, посадовиця готувала фіктивні висновки про непридатність «хворих» до військової служби.

У прокуратурі додали, що жінка була однією з учасниць схеми, яку нещодавно викрили на Рівненщині.

Її, нагадаємо, організували три жительки Рівненського району. За 16700 доларів вони забезпечували фіктивне лікування вигаданих діагнозів, на основі яких, зрештою, оформлювали клієнтам групи інвалідності для ухилення від мобілізації та можливості виїзду за кордон.

Підозрювана – 46-рівнянка, невропатолог Медико-соціальної експертної комісії, яка за окрему плату відповідала за призначення потрібному «пацієнту» III групи інвалідності.

Правоохоронці встановили усі обставини злочину від моменту отримання грошей організаторками схеми до моменту передачі їх лікарці комісії в обмін на довідку. Під час обшуків мічені купюри хабаря виявили та вилучили у підозрюваної вдома.

Посадовиці МСЕК повідомили про підозру ч. 3 ст. 354 Кримінального кодексу України «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання працівником підприємства, установи чи організації, який не є службовою особою, або особою, яка працює на користь підприємства, установи чи організації, неправомірної вигоди».

Санкція статті передбачає до 8 500 грн штрафу, або громадські роботи на строк від 100 до 200 годин, або обмеження волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Наразі вирішується питання обрання їй запобіжного заходу.

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до корупції, у тому числі ухилянтів, які скористалися «послугою».

Як повідомляв Львівський портал, на початку жовтня у Хмельницькому на масштабній корупційній схемі затримали керівницю МСЕК Тетяну Крупу і її сина Олександра, посадовця обласного управління Пенсійного фонду. Вони за гроші оформляли фіктивну інвалідність військовозобов’язаним.

Під час обшуків у фігурантів знайшли майже 6 млн доларів готівкою, купи грошей були сховані по всіх шафах і шухлядах. При цьому очільниця МСЕК викинула через вікно дві сумки, напаковані 0,5 млн доларів.

Невдовзі журналісти повідомили, що саме через Тетяну й Олександра Крупу фіктивну інвалідність могли оформити 50 прокурорів.

Згодом на Хмельниччині викрили нових медиків МСЕК, які торгували статусом інваліда. Також посадовців МСЕК спіймали й у Рівному, вони за 15-20 тисяч доларів встановлювали фейковий діагноз військовозобов’язаним.

Президент Володимир Зеленський, реагуючи на всі ці викриття, заявив, що вимагає від правоохоронців «жорстких рішень» щодо корупційних МСЕК та видачі фіктивних статусів про інвалідність, зокрема й прокурорам.

Зрештою МОЗ скасувало інвалідність 74 військовозобов’язаним, яку встановила Хмельницька МСЕК. За останніми даними СБУ, протягом 2024 року підозри отримали 64 посадовці МСЕК, також скасовано понад 4000 висновків про інвалідність.

На тлі скандалу з масовим отриманням інвалідності прокурорів у відставку подав генпрокурор України Андрій Костін.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: СБУ, Facebook/Ірина Голосинюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *