ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий дозволив Синютці звести у Львові пам’ятник героям ЗУНР

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 31 серпня, виконавчий комітет міськради Львова затвердив Львівській ОДА містобудівні умови та обмеження на будівництво пам’ятника героям ЗУНР на вул. Огієнка, 1-3. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Як йдеться у проекті рішення, встановлювати пам’ятник героям ЗУНР Львівська ОДА буде на земельній ділянці площею 0,9 га, яка є частиною лікарні Львівської залізниці.

Водночас головний архітектор Львова Юліан Чаплінський зазначив, що облаштувати пам’ятник хочуть у саду, який виходить на вул. Листопадового Чину. Така локація, на його думку, є не надто вдалою.

«Ця територія – це частина Залізничної лікарні, і парковий сад виходить на вул. Листопадового Чину. Відповідно, така була подана ініціаторами цього пам’ятника логіка приналежності до Листопадового Чину. Цей сад сформований наприкінці XIX ст., там був палац графа Голуховського, намісника провінції Галичини і Лодомерії.

У нас були зауваження та була ідея розташувати цей пам’ятник на хіднику, де зараз стоїть парковка. Однак містобудівельна рада і рада при управлінні охорони історичного середовища сказали, що це не є достойне місце для меморіалу, тому вимагають якоїсь площі. Однак те, що цей пам’ятник буде стояти на куті паркового саду – не зовсім грамотне рішення. Але ми розуміємо потребу вшанування ЗУНР, тому виносимо це рішення на розгляд», – розповів Юліан Чаплінський.

Зазначимо, що на вул. Городоцькій до 1 листопада мерія також збирається облаштувати пам’ятник героям ЗУНР. На це із бюджету Львова виділили 3,5 млн грн.

Львівська ОДА також вирішила встановити такий пам’ятник і звернулася нещодавно у міську раду за відповідним дозволом. Спочатку мерія відмовила, посилаючись на брак необхідних документів, втім сьогодні, 31 серпня, таки видала містобудівні умови та обмеження.

Як стало відомо Львівському порталу, вчора, 30 серпня, у міську раду Львова навіть звернулися відомі організації, серед яких – Товариство політв’язнів, Об’єднання «Закерзоння» та Союз українок. У своєму офіційному листі вони вимагали від мерії «не перешкоджати спорудженню пам’ятника героям ЗУНР та УГА». Також представники цих організацій спеціально приходили сьогодні на засідання виконавчого комітету.

Нагадаємо, це вже не перша конфліктна ситуація міської та обласної рад щодо спорудження пам’ятників у Львові. На площі перед кінотеатром ім. О. Довженка на Сихові мерія нещодавно вирішила створити громадський простір, переможця на облаштування якого визначили на всеукраїнському архітектурному конкурсі. «За» також виступили активісти, оскільки вважають площу чи не єдиними місцем у районі для проведення масових заходів та відпочинку.

Втім згодом Львівська обласна рада заявила, що на цьому місці має бути монумент Героям Небесної Сотні. Таку ідею міськрада відхилила, назвавши її політичною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *