ОСТАННІ НОВИНИ

Підняття податків найбільше вдарить по педагогах, а зарплати є критично малі, – освітяни Львівщини

Наталя ДУЛЯБА

|

Освітяни Львівської області скаржаться, що попри обіцянки їм так і не підняли платню, а після збільшення оподаткування до 5% зарплата, яку вони називають критично малою, буде ще меншою. У Міністерстві освіти й науки України знають про цю проблему, але кажуть, що під час війни не можуть знайти необхідний фінансовий ресурс і на облаштування укриттів, і на підняття зарплат. Про це повідомляє Львівський портал.

14 жовтня на зустріч у Львові зібрались голови територіальних організацій профспілки працівників освіти і науки України, керівники первинних профспілкових організацій закладів вищої, фахової передвищої, професійно-технічної освіти, а також представники влади і нардепи.

У департаменті освіти й науки Львівської ОВА кажуть, що головним питанням до обговорення був критично низький рівень зарплати. А на Львівщині, до речі, освітянська спільнота налічує 90 тисяч людей.

«Заробітні плати в галузі освіти є критично низькими. Понад те, збільшення податкового збору з 1,5% до 5% найбільше вдарить саме по освітянах – таким був лейтмотив розмови», – йдеться у повідомленні.

Як розповіла голова Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Марія Яцейко, освітяни дуже терпеливі і як ніхто інший свідомі того, що під час війни кожен українець повинен бути готовий до самопожертви. Але вона наголосила, що при цьому має бути дотриманий принцип соціальної справедливості. Натомість Марія Яцейко зауважила, що в проєкті держбюджету на 2025 рік гроші на підняття зарплат суддям і представникам силових органів гроші таки знайшли.

«Заробітні плати педагогічних і науково-педагогічних працівників фактично заморожені. Щобільше, Кабмін не виконав норму Закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік» щодо підвищення заробітних плат за Єдиною тарифною сіткою з 1 квітня 2024 року до розміру 3600 гривень посадового окладу працівника першого тарифного розряду», – підкреслила вона.

Згідно з офіційною інфрмацією Мінекономіки за перший квартал 2024 року середньомісячна зарплата в освіті була найнижчою серед галузей і становила 12 649 грн.

За підсумками обговорення освітяни вирішили скерувати звернення до Кабміну, Верховної Ради та Міністерства освіти з такими вимогами:

  • забезпечити видатки державного бюджету на 2025 рік на рівні, передбаченому ст. 78, 61 Закону України «Про освіту» щодо рівня посадових окладів педагогічних і науково-педагогічних працівників;
  • не застосовувати 5% військового збору для працівників, оплату праці яких здійснюють на основі Єдиної тарифної сітки (якщо набере чинність ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану»).

Також освітяни Львівщини закликають місцеву владу встановити їм з 1 жовтня 2024 року передбаченні чинним законодавством надбавки і доплати у розмірі, що перевищують відсоток збільшеного податку на військовий збір.

Що кажуть у Міносвіти

Про зарплати освітян у міністра освіти і науки України Оксена Лісового запитували депутати 11 жовтня під час години запитань до уряду. За його словами, збільшення оподаткування стосується не лише працівників освіти, але міністр зазначив, що розуміє їхній біль.

Для того, аби хоч якось виправити ситуацію з надбавками, у проєкті держбюджету на 2025 рік зберегли субвенцю для шкіл, яка діяла цьогоріч. І це при тому, що МОН очікує, що в новому навчальному році в Україні буде на 100 тисяч учнів менше.

«Перший пріоритет – це безпека дітей, тож усі ресурси, які нам вдається знаходити, скеровуємо саме на цю потребу, перш за все, прикордоннихт і прифронтових територій. На будівництво укриттів йдуть мільярди гривень і навіть їх ми не можемо забезпечити одномоментно. Звичайно, питання зарплат є у фокусі нашої уваги, і це біль як для МОН, так і для уряду… Сподіваюсь, що ми знайдемо джерело і будемо піднімати заробітну плату, як тільки з’явиться така можливість», – прокоментував Оксен Лісовий.

Як відомо, зарплату вчителів в Україні формує базова ставка та низка доплат. Остаточний розмір платні залежить від навантаження, тарифного розряду та інших чинників. Закон про освіту і його кінцеві положення передбачають підняття заробітної плати до трьох прожиткових мінімумів, тобто орієнтовно до 24 тисяч грн.

Проте міністр освіти Оксен Лісовий нещодавно визнав, що середня зарплата вчителя в Україні зараз складає 12 тисяч гривень, а збільшити її до 24 тисяч грн вийде тоді, коли в держбюджеті буде хоча б 50-60 млрд грн додаткових коштів.

При цьому глава МОН додав, що найнижчі зарплати зараз мають педагоги-дошкільники – близько 6 тисяч грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *