ОСТАННІ НОВИНИ

Боротьба за площу перед кінотеатром Довженка: ідею облради встановити меморіал Небесній Сотні у міськраді вважають політичною

Наталя Дуляба

|

Ідею Львівської обласної ради звести монумент Героям Небесної Сотні на площі перед кінотеатром ім. О. Довженка, на якій має з’явитись громадський простір для відпочинку, у Львівській міській раді вважають виключно політичною. Про це сьогодні, 11 травня, Львівському порталу розповів начальник управління архітектури та урбаністики, головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

 

Юліан Чаплінський зазначив, що міська рада Львова не розглядає можливості встановлення на площі перед кінотеатром ім. О. Довженка монумента Героям Небесної Сотні, як це пропонує Львівська обласна рада. На цій ділянці буде громадський простір, переможця на облаштування якого нещодавно визначили на всеукраїнському архітектурному конкурсі.

«Ми не заперечуємо вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні у будь-якому районі Львова. Ще кілька років тому було проведене опитування близько 3000 мешканців Сихова, і 80% із них бачать площу перед кінотеатром ім. О. Довженка як площу для розваг, відпочинку. Поруч є сакральне місце – парк Івана Павла ІІ, де маса можливостей для ревіталізації. Треба розрізняти світське і сакральне життя Сихова на одному проспекті. І я не розумію, чому так провокується це рішення, чому так «накручують» людей. Наш конкурс був задуманий ще чотири роки тому, ініційований він ГО «Кращий Сихів», які також напрацьовували стратегію розвитку Сихова. Вони постійно працюють із мешканцями, розробили проект скверу Гідності. Тому мені дивно, що сихівчани не можуть почути самих же сихівчан.

Ця вимога чи маніфест Львівської обласної ради, ми вважаємо, має виключно політичний характер. Тому, безперечно, ця ділянка (на площі перед кінотеатром, – ред.) є під громадський центр», – розповів Юліан Чаплінський.

Водночас він наголосив, що законних підстав навіть для розгляду такого звернення Львівської облради немає, оскільки конкурс на визначення проекту монументу Героям Небесної Сотні є нелегітимним.

«Кожен архітектурний конкурс має чіткий регламент проведення згідно з законодавством України. І першочергово має бути виділена земельна ділянка чи сесією міської ради чи виконкому, має бути затверджена програма конкурсу, склад журі, весь регламентні питання мають бути визначені, а це все є дуже важливим. Мені дуже шкода, що громадські організації, які лобіюють цей проект (монументу Героям Небесної Соні перед кінотеатром, – ред.), ввели в оману архітекторів, провели конкурс без жодних легітимних підстав.

В цьому журі був Дмитро Крупа і автор генплану Сихова. І ці громадські організації, які ініціюють встановлення монументу, його кликали в журі. Він відмовився, адже все вже було погоджено (щодо громадського простору, – ред.) Більше того, ніхто не знає, скільки буде коштувати реалізація цього монументу. Також у зоні рекреації вони (автори проекту меморіалу, – ред.) намалювали музей, що є заборонено. Тобто вони навіть не мали жодних вихідних даних перед тим, як розробили проект. Тому ця ініціатива є виключно ініціативою, а не законним легітимним конкурсом», – пояснив Юліан Чаплінський.

Як повідомляв Львівський портал раніше, перед кінотеатром ім. О. Довженка. облаштують амфітеатр, який можна буде використовувати для масових заходів, а його схили – для тихого відпочинку.

Також проект громадського простору передбачає, що дно нового ландшафту в дощовий період перетворюватиметься у водозбірний резервуар , а взимку – у каток. Влітку на площі будуть функціонувати фонтани з розпиленням води. Окрім того, на цій території будуть використовувати світильники з альтернативними джерелами енергії – сонця і вітру.

Водночас автори проекту монументу Героям Небесної Сотні пропонують облаштувати на площі велику інсталяцію із під світкою, комплекс якої займатиме більшу частину площі перед кінотеатром. А майданчик для відпочинку мав би бути розташований у передній частині меморіалу. Також у планах облаштувати позаду меморіалу музей.

Нагадаємо, активісти ГО «Кращий Сихів» вже виступили проти зведення монументу Героям Небесної Сотні, оскільки також вважають площу перед кінотеатром ім. О. Довженка чи не єдиними місцем у районі для проведення масових заходів та відпочинку.

Додамо, що площу перед кінотеатром ім. О. Довженка на Сихові завжди використовували для проведення концертів, фестивалів та інших масових заходів.

Також у Львові нещодавно дали старт будівництву меморіалу Героям Небесної Сотні, який буде розташований на «Губернаторських валах», що на вулиці Кривоноса. Всі роботи тут планують завершити до 2020 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *