ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська облрада пропонує збудувати на площі перед кінотеатром Довженка монумент Героям Небесної Сотні

Наталя Дуляба

|

На останньому засіданні члени комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської облради прийняли рішення звернутися до Львівської міськради з пропозицією збудувати монумент Героям Небесної Сотні на площі перед кінотеатром ім. О. Довженка. Відповідне звернення є у розпорядженні Львівського порталу.

 

У зверненні Львівська обласна рада пропонує на просп. Червоної Калини перед кінотеатром ім. О. Довженка звести монумент Героям Небесної Сотні. Для цього у міськради Львова просять виділити земельну ділянку та співфінансувати реалізацію проекту.

Як вдалося з’ясувати, мова йде про проект Меморіалу Героїв Небесної Сотні, авторами якого є Михайло Хохонь та Петро Свистун.

Основою меморіалу є квадрат, який має символізувати Майдан, а також стилізовані щити, якими оборонялися герої під час обстрілів, як символ захисту. Центральним елементом меморіалу є скульптура у склі стилізованого дерева життя – давнього символу української вишивки. Із різних частин парку до меморіалу мають іти промені із найважливішими датами Революції гідності. На плитах хочуть розмістити портрети Героїв Небесної Сотні, а позаду пам’ятника – створити музей. В передній частині меморіалу, згідно з проектом, планують встановити майданчик для відпочинку та проведення культурних заходів.

Як розповів Львівському порталу голова постійної комісії з питань культури Юрій Візняк, за встановлення біля кінотеатру ім. О. Довженка монументу Героям Небесної Сотні зібрали вже близько 7000 підписів. Хоча водночас на засіданні головний архітектор Львова Юліан Чаплінський зауважував, що для його облаштування міськрада може виділити іншу ділянку на Сихові.

«На останньому засіданні комісії був присутній Юліан Чаплінський, ми йому подякували за меморіал Небесній Сотні, який буде в центрі міста, але таких пам’ятників має бути більше, адже вони є місцем вшанування наших героїв. Тому ми прийняли відповідне звернення до міської ради. Хоча під час засідання Юліан Чаплінський говорив про те, що для монументу можливо виділити іншу ділянку на Сихові. А питання щодо землі та співфінансування – то вже за міськрадою. Ми запросили представників мерії співдоповідати на наступній сесії обласної ради. Якщо їм вдасться переконати депутатів щодо іншої ділянки на Сихові, то, думаю, вони це рішення підтримають», – пояснив Юрій Візняк.

Зазначимо, що затвердити відповідне звернення до Львівської міської ради мають ще депутати облради під час наступної сесії.

Водночас нещодавно у Львові вже обрали переможця архітектурного конкурсу на облаштування громадського простору на площі перед кінотеатром ім. О. Довженка. Тут планують облаштувати амфітеатр, який можна буде використовувати для масових заходів, а його схили – для тихого відпочинку.

Також проект передбачає, що дно нового ландшафту в дощовий період перетворюватиметься у водозбірний резервуар , а взимку – у каток. Влітку на площі будуть функціонувати фонтани з розпиленням води. Окрім того, на цій території будуть використовувати світильники з альтернативними джерелами енергії – сонця і вітру.

В ГО «Кращий Сихів», представник якого входив у журі вищезгаданого конкурсу, наголошують: мешканці мікрорайону бачать площу перед кінотеатром ім. О. Довженка як зону для відпочинку та проведення культурних заходів. Тому встановлення на ній меморіалу Героям Небесної Сотні є недоцільним.

«Ідея спорудження такого меморіалу на площі перед кінотеатром ім. О. Довженка є хорошою, адже пам’ятати наших героїв треба. Але водночас варто розуміти, яким чином площа використовується сьогодні. Ще у 2016 році спільно з міською радою ми проводили опитування мешканців Сихова, завдяки якому ми встановили, що люди сприймають площу перед кінотеатром як площу для проведення рекреаційних та розважальних заходів. Тому якщо там звести меморіал Героям Небесної Сотні, то призначення площі повністю зміниться.

Більше того, немає жодних обговорень щодо встановлення цього меморіалу, а тут Львівська обласна рада побачила його проект і вирішила взятися до реалізації, незважаючи на те, що нещодавно вже визначили переможця всеукраїнського архітектурного конкурсу на облаштування громадського простору перед кінотеатром ім. О. Довженка. Я не розумію, чому ми маємо відмовлятися від чудового рекреаційного проекту через те, що Львівська облрада придумала встановити перед кінотеатром цей меморіал», – розповів співзасновник ГО «Кращий Сихів» Андрій Рущак.

Додамо також, що площу перед кінотеатром ім. О. Довженка на Сихові завжди використовували для проведення концертів, фестивалів та інших масових заходів.

Як повідомляв Львівський портал раніше, у Львові нещодавно дали старт будівництву меморіалу Героям Небесної Сотні, який буде розташований на «Губернаторських валах», що на вулиці Кривоноса. Всі роботи тут планують завершити до 2020 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *