ОСТАННІ НОВИНИ

Після 8 років обіцянок у Шевченківському гаю відкривають інформаційно-освітній центр

Наталія ЖОЛИНСЬКА

|

У неділю, 29 вересня, у Шевченківському гаю нарешті відкриють інформаційно-освітній центр, про будівництво якого у Львові говорять ще з 2016 року. Про це повідомляє Львівський портал.

За даними Львівської міськради, в інформаційно-освітньому центрі працюватимуть каси. Також тут діятиме дитячий освітній простір, будуть конференц-зали для проведення заходів, кафе і музейна крамничка.

Крім цього, на територію музею спорудили укриття площею 130 м кв, здатне вмістити до 200 осіб.

У мерії наголошують, що новозбудований інформаційно-освітній центр у Шевченківському гаю є повністю інклюзивний та безбар’єрний – тут обладнали пандуси та доріжки для пересування на кріслі колісному, вбиральню для маломобільних груп населення, понижену стійка на касі, а також кімнату догляду за немовлятами.

Однак у пресслужбі Львівської міськради не зазначили, скільки загалом грошей витратили на цей довготривалий проєкт. Також не уточняють, чи завершувало об’єкт ТОВ «Бізнес-Вектор ДК» – фірма з політичним шлейфом, яка зайшла на будівництво у 2021 році.

Львівський портал звернувся за коментарем до пресслужби Львівської міськради з цього приводу, проте наразі ще очікує на відповідь.

Передісторія

Про будівництво інформаційно-освітнього центру на вул. Чернеча гора, 1 у Шевченківському гаю у Львові говорять щонайменше з 2016 року. У мерії досить пафосно назвали його «обличчям музею», бо це має бути перша будівля, яку бачитиме відвідувач при вході у музей.

Старий вхід у Шевченківський гай, фото з відкритих джерел

Втім зі самого початку цю ідею львів’яни сприйняли з пересторогою, адже побоювались, що під розбудовою туристичної інфраструктури музею ховаються чиїсь бізнес-інтереси, навіть звинувачували місцеву владу у приховуванні інформації про центр. 

Вісім років тому, коли тут стартували перші підготовчі роботи, активісти й окремі депутати почали бити на сполох через рубку дерев. Однак тоді у мерії запевняли, що вирізка у Шевченківському гаю була плановою. Згодом правоохоронці ще й виявили порушення містобудівної документації. За цим фактом навіть було відкрито кримінальне провадження (ч.1 ст.366 ККУ – службове підроблення), втім з часом справа зійшла нанівець.

Знайти підрядника, який би хотів збудувати візит-центр, виявилось непросто. У 2017 році мерія кілька разів оголошувала тендери, проте переможця ніяк не могли обрати через недоліки у документах учасників. Зрештою восени 2018 року договір на будівництво таки уклали із ТзОВ «Будкомінвестиція» – фірмою, яка на той момент фігурувала у кримінальній справі за привласнення держкоштів.

Однак «Будкомінвестиція» так і не збудувала візит-центр у Шевченківському гаю. Неякісно виконавши значну частину робіт, компанію усунули з об’єкта і через суд стягнули до бюджету Львова 4,5 млн грн компенсації.

Після вигнання недобросовісного підрядника будівництво зависло, бо з незрозумілих причин ніхто більше подавався на тендер. Аж влітку 2020 року добудовувати почате зголосилось ТОВ «Бізнес-Вектор ДК» – будівельна фірма зі Львова, власником якої є відомий бізнесмен Тарас Дідик.

Цікаво, що зараз ТОВ «Бізнес-Вектор ДК» більш відоме як будівельна компанія «Нова оселя». Стосунок до неї через інші фірми, об’єднані під цим будівельним брендом, має депутат Львівської міськради від «ЄС» Назарій Бербека.

Раніше Назарій Бербека і Тарас Дідик були пов’язані з ОСББ «Грушевський», якому після скандалів таки дозволили звести багатоповерховий будинок у самому центрі Львова. Торік суд призначив експертизу цього будівництва.

Після заходу на об’єкт нового підрядника проєкт довелось корегувати, через що вартість будівництва суттєво зросла.

Первинна ціна у 2018 році становила 28,2 млн грн, у 2020 році вона зросла до 30,2 млн грн, а у 2021 році – аж до 45,9 млн грн. Станом на 2023 рік ЗМІ повідомляли, що вартість будівництва освітнього центру у Шевченківському гаю вже сягнула майже 58 млн грн.

У міськраді Львова, де вже роками говорили про візит-центр і ніяк не могли його збудувати, зрештою, сподівались зробити це до кінця 2020-го, потім – до кінця 2021 року. На на ділі це сталось під кінець 2024-го.

Додамо, що поруч із інформаційно-освітнім центром у Шевченківському гаю хочуть звести ще й адміністративний корпус для працівників, де, зокрема, розмістять нове фондосховище. Розроблений проєкт вже є давно, проте коштів на будівництво не знайшлось.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *