ОСТАННІ НОВИНИ

Мерія Львова віддала землю під скандальним санаторієм на Коновальця

Наталя ДУЛЯБА

|

9 березня сесія Львівської міської ради надала в оренду ТзОВ «Скай дістрікт» земельну ділянку під колишнім дитячим санаторієм на вул. Коновальця, 116. «За» проголосували 34 депутати, повідомляє Львівський портал.

Йдеться про територію колишнього комунального дитячого ревмокардіологічного санаторію, будівлі якого на вул. Коновальця, 114, 116 продала Львівська обласна рада ще у 2020 році, незважаючи на те, що міська рада Львова вважала цю нерухомість своєю власністю і через що тривала судова тяганина.

Сама ділянка має площу 0,4426 га (в тому числі 0,0450 га у межах червоних ліній) і розташована в історичному ареалі Львова. Її депутати віддали в оренду на п’ять років для обслуговування будівництва й обслуговування будівель громадської забудови. Річна орендна плата становить 210 тисяч грн (11% від нормативної грошової оцінки землі).

Ця земельна ділянка належить до категорії земель житлової і громадської забудови і як вказано у пояснювальній записці до проєкту ухвали, згідно з відкоригованим Генпланом Львова вона вже входить до зони малоповерхової і садибної житлової забудови. Хоча раніше це була лікувальна зона.

Зазначимо, що рішення депутати Львівської міської ради приймали без обговорення, хоча під час доповіді керівник міського управління земельних ресурсів Сергій Коровайник озвучував зауваження щодо незаконності приватизації будівель санаторію. Мер Андрій Садовий задав уточнювальне запитання щодо цього, але опісля відразу поставив ухвалу на голосування.

Здебільшого всі фракції, крім «Самопомочі», голосували «за». Поіменне голосування депутатів доступне за цим посиланням.

Будівлі колишнього санаторію у лютому 2021 року й купило ТзОВ «Скай дістрікт».

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Скай дістрікт» – будівельна фірма, зареєстрована сааме на вул. Коновальця, 116 у Львові. Її кінцевим бенефіціаром є Олександр Фтомін – власник групи компаній «Авалон».

Як відомо, саме ця будівельна компанія збиралась збудувати житло на місці дитячого санаторію, для чого розробили і прийняли детальний план території. Однак у травні 2021 року міський голова Львова наклав вето на цю ухвалу, а депутати не змогли його подолати.

Втім «Авалон» все одно не відмовився від наміру забудувати санаторій і тепер тут хочуть звести «клубний житловий комплекс». Як пишуть Наші гроші.Львів, наприкінці 2021 року ТзОВ «Скай дістрікт» виступив замовником і, відповідно, профінансував проведення «Всеукраїнського відкритого архітектурного бліц-конкурсу на кращу проєктну пропозицію клубного житлового комплексу по вул. Коновальця, 114-116 у м. Львові».

Партнером виступило міське управління архітектури та урбаністики, а до членів журі увійшов головний архітектор Львова Антон Коломєйцев. У лютому 2022-го обрали переможця конкурсу.

Проєкт-переможець архітектурного конкурсу

Зі свого боку гендиректорка «Авалону» Алла Шамова журналістам заявила, що проведення такого архітектурного конкурсу є спільним рішенням інвестора та Львівської міської ради, щоб знайти оптимальне подальше рішення.

При цьому вона вважає, що район вул. Коновальця завжди був житловим кварталом із елітною нерухомістю, тож компанія хоче його відновити, «переосмисивши історичний контекст».

Передісторія

Будівлі комунального дитячого ревмокардіологічного санаторію Льіввська обласна рада продала на початку 2020 року. Тоді їх купило ТОВ «Нордік-Буд», фірма батька голови Львівської ОДА Максима Козицького, однак через скандал вона відмовилася підписувати договір.

Потім споруди дитячого санаторію за 37 млн грн придбало ТОВ «Бізнес галерея «Лев», яке належить львів’янину Руслану Амбризу. Фірма зареєстрована на вул. Коновальця, 114.

А вже лютому 2021 року цю нерухомість перекупило ТзОВ «Скай дістрікт», про що йдеться у матеріалах Львівської міськради.

Незважаючи на продаж будівель колишнього дитячого санаторію мерія Львова тривалий час судиться з Львівською облрадою. Навесні 2021 року Верховний Суд поставив крапку у цій справі і залишив всю нерухомість у власності області. Проте є ще позов прокуратури в інтересах Львівської міськради з вимогою вилучити майно у власність громади Львова.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *