ОСТАННІ НОВИНИ

Керує наче власною: у Львові бійця, що втратив ногу, навчили вільно ходити на протезі

Маркіян Рой

|

У Львові в реабілітаційному центрі НЕЗАМНІ за три тижні 27-річний воїн, що втратив ногу під Авдіївкою, навчився керувати штучною кінцівкою, наче власною. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

До великої війни 27-річний Вадим Бартащук із села Соколова, що на Вінниччині, працював будівельником. На другий день повномасштабного вторгнення він добровільно доєднався до лав 3-ї окремої штурмової бригади і воював у її складі майже два роки. Брав участь у боях на Херсонщині та Донеччині, зокрема, за Авдіївку.

Поранення отримав за день до повного виведення українських захисників із міста. Це було 16 лютого 2024 року.

«Ми виходили з Авдіївки та не помітили ворога, який зачаївся буквально в 20 метрах від нас. Почався бій. Куля влучила мені у праву ногу. Я відразу впав на землю. Наклав турнікет, а мої побратими далі відстрілювались», – розповідає воїн.

Бій був довгим, а обстріл щільним. Пораненого довго не могли евакуювати. Турнікет на нозі пробув аж 11 годин. Тож медикам у найближчому стабпункті у Покровську нічого не залишалося, як ампутувати бійцеві ногу – заради порятунку життя. Потім була низка лікарень і центр UNBROKEN, куди Вадим приїхав вже на протезування та реабілітацію.

«Я мав шалену мрію стати на дві ноги, ходити вільно в магазин, гуляти містом та почувати себе повноцінною людиною», – каже захисник. Тож щойно він отримав свій перший тимчасовий протез, який для нього виготовили у центрі UNBROKEN, одразу взявся його опановувати. Та з таким завзяттям і запалом, що здивував навіть свого фізичного терапевта.

Вже на третій тиждень Вадим повністю опанував штучну кінцівку. Він пересувається без милиць, ходить задом, йде сходами. Це, без перебільшення, фантастичний результат за такий короткий час!», – ділиться успіхами пацієнта Андрій Новосад, фізичний терапевт центру UNBROKEN.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *