ОСТАННІ НОВИНИ

Перші F-16 вже влітку захищатимуть Харків, – Guardian

Маркіян Рой

|

Після затримок із навчанням пілотів Нідерланди заявили, що Україна отримає перші літаки вже влітку. Очікується, що вони, зокрема, захищатимуть Харків. Про це повідомляє hromadske з посиланням на Guardian.

Командувач військово-повітряних сил Нідерландів генерал Арнуд Столманн очікує, що «в якийсь момент цього літа» винищувачі F-16 нарешті піднімуться в небо над Україною.

«Приблизно цього літа все вибудовується», – сказав він, виступаючи перед двома F-16 на базі, де нещодавно розпочалася програма навчання українських інструкторів технічному обслуговуванню цих літаків.

Guardian з посиланням на численні українські джерела пише, що F-16 захищатимуть Харків від керованих авіаційних бомб, які рф запускає з літаків у російському повітряному просторі.

Авіаційний експерт Анатолій Храпчинський вважає, що росіяни будуть змушені змінити свою тактику, оскільки з F-16 Україна зможе більш ефективно уражати ворожі літаки та ракети.

Бельгія, Данія, Нідерланди та Норвегія зобов’язалися надати Україні близько 80 винищувачів F-16 американського виробництва. Але процес уповільнився через затримки з доставленням літаків та навчанням пілотів.

«Я повністю розумію українську позицію, вони хочуть зробити це якомога швидше… Ми робимо проєкт настільки швидко, наскільки можемо, ми дійсно розширюємо наші можливості», – заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен.

Порівняно з радянськими літаками, F-16 може нести більшу вантажність озброєння та оснащений потужнішою радіолокаційною системою. Щоб керувати одним F-16 потрібно близько 10 людей, включаючи двох пілотів та технічний персонал.

Нещодавно радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван наголосив, що західні винищувачі F-16, які Україна отримає від Сполучених Штатів, базуватимуться в Україні.

Передісторія

Нідерланди планують почати відправку винищувачів F-16 Україні вже цієї осені слідом за Данією, яка має намір зробити це влітку.

Досі було відомо, що Україна отримає принаймні 61 винищувач F-16: 42 від Нідерландів та 19 – від Данії.

Про намір дати Україні «певну кількість» F-16 говорила й Норвегія, в тому числі два літаки – для навчань льотчиків. Згодом рішення щодо літаків прийняла і Бельгія, деякі свої F-16 вона планує передати у 2025 році. Тож скільки саме цих винищувачів загалом буде на озброєнні у Повітряних Сил, достеменно не відомо.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Тим часом українські пілоти освоюють F-16 у низці країн за кордоном. В Україні готують необхідну інфраструктуру, також уже працює перший тренажер F-16, який передала Чехія для навчання льотчиків.

Наприкінці травня видання Politico повідомило, що перша група українських пілотів вже завершила навчання на F-16 у США.  А перед цим у Повітряних Силах заявили, що з навчань з-за кордону також повертаються перші інженери, які будуть обслуговувати винищувачі F-16.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *