ОСТАННІ НОВИНИ

Румунія погодила передачу системи Patriot для України

Олег Дерев'янко

|

Вища рада національної оборони Румунії під час засідання на чолі з президентом Клаусом Йоганнісом ухвалила передачу Україні системи протиповітряної оборони Patriot. Про це повідомляє hromadske з посиланням на сайт голови держави.

У заяві зазначили, що Patriot дарують з огляду на «значне погіршення безпекової ситуації в Україні» внаслідок постійних і російських масованих атак на цивільне населення та інфраструктуру, особливо на енергетичний сектор. Там наголосили й на регіональних наслідках, зокрема для безпеки Румунії.

Також зауважили, що таку підтримку надають за умови, що Румунія продовжить переговори з союзниками, особливо із США, для отримання подібної або еквівалентної системи для захисту румунського повітряного простору.

Нагадаємо, що останнім часом активно обговорюється можливість надання Румунією протиракетних комплексів Patriot. Президент Клаус Йоганніс висловив готовність обговорити цю ініціативу, однак пізніше прем’єр-міністр Марчел Чолаку висловив серйозні застереження щодо цього кроку, наголошуючи на необхідності прийняття «мудрого» рішення щодо національної безпеки Румунії.

Згодом Йоганніс заявив, що можливе надання Україні румунської системи Patriot має бути вирішене Вищою радою національної оборони. Він також підкреслив, що будь-який крок у цьому напрямку не повинен послаблювати протиповітряну оборону Румунії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *