ОСТАННІ НОВИНИ

Сумнівного кандидата на посаду директора Львівського палацу мистецтв допустили до конкурсу

Наталя ДУЛЯБА

|

Конкурсна комісія, утворена при Львівській обласній раді, на засіданні у понеділок, 17 червня, допустила до участі усіх чотирьох кандидатів на посаду директора Львівського палацу мистецтв. Левку Ваньковичу, незважаючи на гострі дискусії, члени комісії віддали мінімальну кількість голосів, тож він все-таки зможе позмагатись за посаду на рівні з іншими учасниками відбору. Про це повідомляє Львівський портал.

Засідання розпочалось традиційно з затвердження порядку денного та обрання голови комісії. Ним визначили заступника очільника Львівської ОВА Івана Собка, який замінив у директорку департаменту культури та релігій ЛОВА Ірину Гаврилюк. Чому вона не долучилась до комісії, достеменно не відомо, проте в кулуарах подейкують, що таку кадрову ротацію провели в останній момент далеко неспроста.

Окремо комісії також довелось приймати рішення щодо онлайн-трансляції, яку спершу чомусь вели для обмеженого кола осіб. Після врегулювання цього питання секретарка комісії Соломія Назарко, працівниця управління майном спільної власності Львівської облради, відкрила пакети з документами кожного кандидата. Потім вона оголосила, що подано весь необхідний перелік документів і зауважень до них немає.

Відтак члени комісії повторно ознайомилися з документацією і перейшли до обговорення. Зауваг, коментарів чи пересторог не було до трьох кандидатів, натомість щодо четвертого, Левка Ваньковича, призначеного в.о. Львівського палацу мистецтв, виникла ціла дискусія.

«Я маю питання щодо одного кандидата, Лева Ваньковича, щодо його стажу роботи у сфері культури. Тому я би просив, аби ми згідно з чинним законодавством отримали вагомі юридичні підтвердження того, що пан Ванькович має 3 роки стажу, як це визначено в умовах конкурсу. Наголошу: не досвіду, а саме стажу роботи у сфері культури. Наведу приклад: я вже четвертий рік є головою комісії з питань культури Львівської облради, але не маю стажу роботи у сфері культури, я маю досвід роботи. А в законі «Про культуру» чітко прописано саме про стаж, також це регламентує постанова Кабінету Міністрів», – розпочав першим депутат і голова комісії з питань культури Святослав Шеремета.

Крім того, він додав, що має лист-роз’яснення від Мінкульту, у якому теж вказано саме про наявність стажу роботи у сфері культури в особи, що претендує на керівництво комунальним чи державним закладом культури. Без цієї вимоги такого кандидата не можна допустити до участі в конкурсі.

Як відомо, 48-річний Левко Ванькович з 2019 року і донедавна працював керівником відділу соціально-економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Зимноводівської сільської ради.

Він наголошує, що на цій посаді займався в тому числі й культурними проєктами, як цього передбачала його посадова інструкція. Однак Львівський портал з’ясував, що в цій інструкції прописані невластиві для підрозділу функції – робота у сфері культури.

Варто відзначити, що й призначення Левка Ваньковича взимку на посаду в.о. керівника Львівського палацу мистецтв пройшло зі скандалом й обуренням самого колективу та представників мистецьких кіл. Річ у тім, що це одноосібно зробило управління майном спільної власності Львівської облради. А на своє виправдання вищезгадана очільниця департаменту культури Ірина Гаврилюк тоді казала, що таке рішення прийняли тимчасово, бо Ванькович через кваліфікаційні вимоги не зможе претендувати на участь у майбутньому конкурсі.

Про всі ці нюанси згадували й на засіданні конкурсної комісії. При цьому з такими зауваженнями щодо кандидатури Левка Ваньковича виступили представники деяких громадських організацій, зокрема «Знай це», «Майбутнє Радехівщини», «Країна – це ми». Частину з цих звернень дивним чином у Львівській облраді не встигли зареєструвати.

«Товариство, я бачу, що це вже третій випадок якогось непорозуміння: перший – це перенесення часу проведення засідання конкурсної комісії, другий – відсутність відкритої трансляції, а третій – це те, що звернення громадськості чомусь не зареєстровані в управлінні майном спільної власності. Якщо перший випадок – то прикра помилка, другий – тенденція, то третій – це система. Ми бачимо системне бажання протягнути кандидата, який не може ним бути через кваліфікаційні вимоги», – обурився депутат Святослав Шеремета.

Аби підтвердити наявність саме стажу роботи у сфері культури, пропонували додатково вивчити трудову книжку Левка Ваньковича. Проти такої ідеї виступили юристи Львівської облради та голова комісії Іван Собко, адже такого документа у переліку, визначеному умовами конкурсу, немає.

«Всі документи, які вимагало управління майном спільної власності, кандидат подав. А як ми зараз будемо вимагати від нього подати те, чого нема у переліку, то він першим скаже, що ми маємо до нього якесь упереджене ставлення. Які підстави є для того, щоб просити це [трудову книжку]? Давайте не вигадувати… Ми є конкурсна комісія чи ми – слідчі? Ми конкурсна комісія, яка дає всім рівні права і можливості, і несе за це відповідальність», – сказав зі свого боку Іван Собко.

Водночас на пропозиції членів комісії, аби всі кандидати на посаду директора Палацу мистецтв, додатково подали свої трудові книжки, Собко заявив, що цим його «хочуть підставити».

Слово у дискусії взяли активісти, які прийшли на засідання. Вони теж наголошували на тому, що не можна допускати тих кандидатів, які не відповідають умовам конкурсу, а члени комісії є якраз тими «слідчими», що мають все це перевірити. Примітно, що головуючий Іван Собко, реагуючи на репліки з залу, дозволив собі назвати представників громадськості «натовпом», за що потім взявся перепрошувати.

Втім ці палкі дебати не давали жодного результату, тож членкиня комісії Христина Береговська розкритикувала їх, заявивши, що це є марною тратою часу.

«Мені дивно, чому до початку конкурсу не було прописано людські та зі здоровим глуздом критерії, за якими ми маємо обирати переможця? За останні п’ять років в нас в Україні відбулись вже сотні конкурсів у сфері культури, і є дуже багато добрих алгоритмів, за якими обирають кандидатів. ЗУ «Про культуру» – це обов’язково, але є ще якісь профільні сита», – відзначила Христина Береговська і наголосила на доцільності введення рекомендацій з боку мистецьких кіл.

Зрештою члени комісії таки вирішили перейти до голосування за кожного з кандидатів.

Художник і багаторічний декоратор Львівської опери Ярослав Бринь отримав одноголосно всі 9 голосів «за».

Заступниця директорка Львівського обласного театру ляльок Катерина Кеньо та заступник директора Львівського палацу мистецтв зібрали по 8 голосів «за» та по одному «утримався».

Тим часом в.о. керівника Львівського палацу мистецтв Левко Ванькович, довкола якого й розгорнулись запеклі дискусії, набрав мінімальну кількість голосів, необхідних для допущення в конкурсі, – 5 «за» (І. Титла, І. Собко, О. Голубець, Х. Береговська та О. Карєва) ще 4 членів комісії були проти (О. Дзиндра, І. Гринь, І. Седлецький, С. Шеремета).

Відтак усіх чотирьох претендентів на крісло директора Львівського палацу мистецтв визнали такими, що відповідають умовам конкурсу, і допустити їх до наступного етапу – співбесід та презентацій програм розвитку закладу на один та п’ять років. Дату другого засідання комісії ще узгоджують.

Фото: Львівський портал, ЛОР, зі соцмереж та відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *