ОСТАННІ НОВИНИ

Верховна Рада ухвалила закон про перезавантаження БЕБ

Ольга Денисяка

|

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

«За» законопроєкт №10439 проголосували 239 нардепів.

Ярослав Железняк заявив, що ухвалений текст був погоджений із партнерами.

«Текст погоджений з партнерами. З незалежним відбором нового Голови БЕБ, переатестацією та кадровим відбором. За участю іноземних експертів та українського бізнесу», – йдеться в повідомленні.

Як повідомили в Центрі протидії корупції, реформа передбачає: 

  • Повне оновлення процедури відбору директора БЕБ. Відбір буде проводити комісія з 6 осіб, троє з яких будуть міжнародниками, котрі матимуть переважне право голосу.
  • Нова процедура атестації персоналу БЕБ. За її підсумками зможуть звільнити недоброчесних та непрофесійних співробітників.
  • Нових співробітників БЕБ обиратимуть за чіткими процедурами, що дають змогу відсіяти негідних кандидатів.
  • Атестацію та добір будуть проводити комісії у складі з 12 осіб. 6 представників до складу комісій визначатимуть міжнародні партнери з-поміж громадськості та бізнес-асоціацій. Ще 6 членів – призначатиме директор БЕБ.

«В сухому залишку. Ухвалена реформа не є ідеальною, але однозначно це – значно кращий варіант за ті, що намагалися протягнути раніше. Реформа відповідає вимогам міжнародних партнерів, а отже Україна може розраховувати на обіцяні 3 млрд доларів. Цього б не сталося без участі ЦПК і партнерів, які місяцями виборювали якісний варіант реформи», – йдеться в повідомленні.

Як пише hromadske, початку року Кабінет Міністрів зареєстрував законопроєкт №10439 про перезавантаження БЕБ. Він передбачав переатестацію всього персоналу бюро, але не всіх одразу. Спершу — обов’язкова атестація заступників директора БЕБ, а через рік після припинення/скасування воєнного стану — атестація решти працівників.

Спершу народні депутати не підтримали законопроєкт на тлі широкої критики. Тож документ доопрацьовували та подали на повторне перше читання. Однак уже у квітні депутати проголосували за нього.

Депутат Железняк заявляв тоді, що до повторного першого читання вдалося «віджати» головні правки: визначальний голос міжнародників, обовʼязкова переатестація. Однак він зазначав, що ще мають бути детально прописана переатестація, процедура відбору за зауваженнями бізнесу, Міжнародного валютного фонду та G7.

Сама реформа БЕБ, включно з очищенням органу, є вимогою програми фінансування від МВФ, а також за програмою Ukraine Facility від Європейського Союзу та прямої бюджетної підтримки від США.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *