ОСТАННІ НОВИНИ

Україна повернула з окупованих територій ще 10 дітей

Ольга Денисяка

|

Ще 10 дітей разом із родинами із тимчасово окупованих територій вдалося повернути на підконтрольну Україні територію. Про це повідомив 20 червня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Діти разом зі своїми рідними проживали на ТОТ – у Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях. Проте нині вони на підконтрольній Україні території оговтуються від пережитих жахів, які їм влаштовувала окупаційна «влада». 

«Вражають масштаби примусової мобілізації – зі слів повернутих, без російського паспорта не можна зробити жодної дії чи отримати медичну допомогу. Діти на власні очі бачили, як росіяни здійснювали безпідставні обшуки в їхніх помешканнях. А мама одного із хлопчиків повідомила, що вони взагалі проживали у пошкодженому російським снарядом будинку», – йдеться в повідомленні.

Як розповідає Дмитро Лубінець, «нова влада» змушувала дітей ходити до російської школи та щопонеділка співати гімн Росії. На щастя, декому вдавалося здобувати онлайн українську освіту, проте батьків залякували, що у такому разі дітей відбиратимуть. Тож аби цього не трапилося, українці ухвалюють рішення зашити все, аби вберегти життя і майбутнє своїх дітей.

Ті, хто повернувся, вже відвідав Центр захисту прав дитини. З ними поспілкувалася компетентна мультифункціональна команда, яка зафіксувала злочини, свідками чи жертвами яких вони були.

Якщо ваша дитина зникла, і ви як законний її представник не знаєте її місця перебування — обов’язково повідомте про цей факт Національну поліцію України за номером 102. Якщо ж Ви переконані, що дитину депортували на РФ, чи вона перебуває на ТОТ, то окрім поліції варто повідомити Офіс Омбудсмана.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *