ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні винесли перший вирок за примусову депортацію цивільних із Криму

Наталя Дуляба

|

Перший вирок за примусову депортацію цивільного українця з анексованого Росією Криму винесли судді. Жінці заочно дали 10 років тюрми. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора.

Прокурор у суді довів, що після російської окупації Криму суддя перейшла на службу до незаконно створених судових органів та обійняла керівну посаду «голови Армянського міського суду Республіки Крим».

Засуджена брала безпосередню участь в реалізації злочинної політики держави-окупанта, спрямованої на зміну демографічного складу населення півострова.

«Суддя» достовірно знала, що з 2014 року жителі Криму мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вона ухвалила рішення про видворення громадянина України з території анексованого півострова.

Незаконне рішення було мотивоване нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням «правил перебування на території Російської Федерації».

«Однак жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ в Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені. Тому це є серйозним порушенням вимог ст. 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, що забороняє, незалежно від мотивів, здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб з окупованої території», – кажуть прокурори.

Фігурантку заочно судили за порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України). Суд визнав її винною і призначив покарання – 10 років позбавлення волі.

«Це перший в Україні вирок за депортацію цивільного населення з окупованого півострова. Свого роду прецедент у національній правовій системі. Ми бачимо, як послідовна та наполеглива робота органів правопорядку автономії руйнує міф про «безкарність окупаційної влади в Криму», – прокоментував керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний.

Зараз ще три обвинувальні акти про аналогічні злочини розглядають у судах. Також до Міжнародного кримінального суду скеровано три інформаційні повідомлення з доказами масового видворення громадян України з тимчасово окупованого півострова, насильницького переміщення жителів Криму на материкову частину України, депортації кримських в’язнів до місць позбавлення волі на території РФ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *