ОСТАННІ НОВИНИ

Шахтарі «Львіввугілля» вимагають виплатити заборговану зарплату

Олег Дерев'янко

|

Територіальна організація профспілки працівників вугільної промисловості та регіональне об’єднання незалежної профспілки гірників України м. Червонограда звернулися до керівництва країни з вимогою погасити заборгованість перед ДП «Львіввугілля» та виплатити заробітну плату шахтарям. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі шахтаря.

Заборгованість ДП «Укрвугілля» перед «Львіввугіллям» за відвантажене вугілля сягає 426 млн гривень. Це, своєю чергою, призвело до заборгованості з виплати заробітної плати шахтарям у розмірі 470 млн грн за лютий-травень 2024 року.

У листі шахтарі звернулись до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, голови РНБО України Олександра Литвиненка, прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, віцепрем’єр-міністерки економіки України Юлії Свириденко, міністра енергетики України Германа Галущенка, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

Профспілки зазначають, що в умовах повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України, ДП «Львіввугілля» стабільно працювало для забезпечення об’єктів теплової генерації вугіллям. Реалізація енергетичного вугілля ДП «Львіввугілля» здійснювалась на Трипільську ТЕС ПАТ «Центренерго» через ДП «Укрвугілля».

«Така ситуація спричиняє серйозну напруженість в трудових колективах. Невиплачена зарплата не лише поглиблює фінансові труднощі в шахтарських сім’ях, але й негативно впливає на моральний дух працівників і посилює соціальну напругу, а також позбавляє можливості допомагати понад 800 працівникам Підприємства, які знаходяться в Збройних Силах України всім необхідним (амуніцією, дронами, автомобілями і т.д.)», – повідомили в Офісі Шахтаря.

Державне підприємство «Львіввугілля» має стратегічне значення для економіки і безпеки держави, а також є критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, відповідно до наказів Міністерства енергетики України.

Профспілки шахтарів Львівщини неодноразово звертались до представників всіх рівнів влади з проханнями про сприяння виділення коштів з резервного фонду державного бюджету України на виплату заробітних плат працівникам ДП «Львіввугілля». Також виділення 450 млн грн для часткового погашення заборгованості перед ДП «Львіввугілля» за відвантажену на ДП «Укрвугілля» вугільну продукцію.

Крім того, шахтарі звертались з проханням підтримати і проголосувати за законопроєкт 6530 – Про внесення змін до підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення; дозвіл на продаж вугілля згідно з ринковими цінами.

Однак, станом на 14 червня ДП «Укрвугілля» так і не розрахувалось за отримане вугілля. Тож у зверненні вони просять розв’язати питання щодо якнайшвидшого погашення заборгованості (426 млн грн) ДП «Укрвугілля» перед ДП «Львіввугілля» за відвантажену продукцію. Для того, щоб не допустити повну зупинку роботи шахт Підприємства і залишення без засобів до існування близько шість тисяч шахтарських родин.

«3 ціллю недопущення стихійних акцій протесту вимагають до 25.06.2024 року прийняти міри по поверненню зароблених коштів та на виплату заборгованої заробітної плати працівникам ДП “Львіввугілля”», – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, шахтарям «Львіввугілля» регулярно боргують зарплату, а коли й виплачуть, то перераховують не цілком, а лише частинами. Через це гірники часто влаштовують протести, перекривають дороги та відмовляються виходити на роботу.

На території Львівської області працюють сім шахт, шість із них – це шахти ДП «Львіввугілля»: «Вiдродження», «Лiсова», «Червоноградська», «Великомостівська», «Межирічанська» та «Степова».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *