ОСТАННІ НОВИНИ

Запахло виборами або що стоїть за комунальною кризою Львова

Наталя ДУЛЯБА

|

Ще наприкінці травня у Ратуші забили на сполох: мовляв, через коронавірусну кризу бюджет Львова щомісяця не доотримує більше 100 млн грн. Такий брак фінансування поставив під загрозу роботу всіх комунальних служб, адже коштів на зарплати працівникам не вистачає. Тому міський голова Андрій Садовий запропонував взяти черговий кредит, аби комунальники не залишились без платні. Цю ідею депутати Львівської міськради «зарубали», чим спровокували мало не бунт ЛКП.

У мерії досі наполягають: врятувати Львів від комунального колапсу може лише чудо-кредит від ЄБРР, але депутатський корпус не дає на це згоди. Натомість самі депутати кажуть, що Львів має гроші на виплату зарплат комунальникам та звинувачують мера у маніпуляціях й політичних іграх напередодні місцевих виборів.

Із чого все почалося

Коронавірусна криза, яка несподівано охопила весь світ, залишила свій відбиток і на Львові. Наприкінці травня Андрій Садовий заявив, що у квітні бюджет міста недоотримав 135 млн грн. Приблизно така ж ситуація мала бути і в травні-червні. Через брак коштів під загрозою відразу опинилися не високопосадовці Ратуші, серед яких вже завелися мільйонери, чи директори комунальних підприємств, а прості робітники.

Тому мер запропонував взяти черговий кредит у ЄБРР, який банк дає в межах спеціальної програми підтримки міст під час коронавірусної кризи. Для цього 28 травня спеціально зібрали позачергову сесію Львівської міськради, а порядок денний сформували з питань, які мали б стосуватись виключно ситуації з COVID-19.

Серед двох десятків питань левову частку займали питання й щодо інших кредитів (на будівництво нового автобусного депо, капремонт трамваїв, реконструкцію тролейбусної контактної мережі). Загалом депутатам пропонували погодити взяття нових позик загалом на 700 млн грн, а також віддати на продаж частину комунальних земель.

Варто зазначити, що взяття нових позик у Львівській міськраді намагались просунути раніше на попередніх сесіях, однак і тоді депутати не підтримали ці ініціативи. Відмову голосувати вони пояснювали тим, що Львів набрав уже достатньо кредитів, понад 5 млрд грн, і врешті-решт потрібно зупинитись.

На останній сесії у Ратуші знову висунули на голосування кредитні ухвали, але цього разу до назв дописали формулювання «для протидії наслідків поширення вірусної інфекції COVID-19 у м. Львові». Депутатів це неабияк обурило, вони влаштовували у сесійній залі справжні дебати з посадовцями мерії і Андрієм Садовим, емоційно висловлювались, а коли прийшли комунальники, то навіть встигли почубитися з ними.

Зрештою після тривалих дискусій депутати не підтримали пропозицію взяти кредит у ЄБРР на виплату зарплат працівникам ЛКП – «за» проголосували 27 обранців громади. Для прийняття рішення їм забракло лише 6 голосів. Рішення щодо інших позик депутатський корпус теж забракував.

(Натисніть на зображення для збільшення)

То що з зарплатою комунальників?

Як розповідає заступниця міського голови Львова з питань ЖКГ Ірина Маруняк, із початку року комунальні підприємства профінансували на 240 млн грн, хоча передбачено було 472 млн грн. Відповідно, ЛКП бракує ще 232 млн грн. За словами посадовиці, коштів за зарплату людям у червні ще є, у липні – ні.

«Під час всього карантину люди віддано працювали та забезпечували життєдіяльність міста. Пекар їхав у громадському транспорті та пік хліб, медики їхали у лікарні та поліклініки рятувати людей, аптекарі відпускали ліки для людей, для того, щоб місто жило. Вони як ніхто заслужили на отримання своєї зарплати. Багато хто каже, що якщо не отримає платню, то поїде за кордон. Це означає, що у нас буде відтік кадрів. А ми дуже багато зусиль доклали для того, щоб люди до нас прийшли працювати. Ми підвищили працівникам зарплату, залучали спеціалістів, які мають багато років стажу роботи… Якщо ми не отримаємо кредит ЄБРР, люди просто не вийдуть на роботу. Тому може не подаватись вода, може не їздити транспорт», – зауважила Ірина Маруняк.

Вона також підкреслила, що під час карантину комунальні перевізники, ЛКП «Львівелектротранс», АТП-1, зазнали чималих збитків через обмеження щодо кількості пасажирів у салоні. Газ подешевшав на 38%, через що «Львівтеплоенерго» недоотримало кошти, та й загалом львів’яни не поспішали платити за комуналку.

Водночас Ірина Маруняк наголосила, що на ЛКП вже провели оптимізацію: працівники йшли у неоплачувані відпустки та погодилися на скорочення робочих годин і на 4-денний робочий тиждень. Втім ці рішення теж не дали бажаного ефекту.

Цікаво, що на минулій сесії Львівської міськради депутати запропонували один із варіантів вирішення проблеми комунальників – тимчасово заборонити нарахування премій і різних надбавок міському голові та його заступникам. За їхніми словами, щомісяця на це витрачають сотні тисяч гривень, а їх натомість можна віддати на платню працівників ЛКП. Андрій Садовий відразу заступився за своїх заступників, аргументуючи їхні високі зарплати тим, що ці люди «мають покликання служити» та «гарують із ранку до вечора».

Відтак у мерії нарікають на брак фінансування комунальних підприємств і кажуть, що єдиний порятунок – кредит ЄБРР, який нібито беруть й інші міста України. Зокрема, Дніпро, Одеса, Харків та Київ. Комунальники своєю чергою теж б’ють на сполох і погрожують бунтом. Кажуть, що якщо не буде зарплат, то перестануть працювати, а весь Львів залишиться без холодної і гарячої води, громадського транспорту.

«Колектив перебуває у стресовому стані. Наш штат – 1735 людей. Кожен спеціаліст є дуже цінним, наша галузь – специфічна, тож треба довго вчитися, аби могти працювати в цій сфері. Ми собі навіть уявити не можемо, щоб нам не виплатили зарплати, це буде колапс для самого підприємства, бо потім як зібрати таких хороших спеціалістів, які у нас є? Із 22 червня практично весь штат переводять 4-денний режим роботи, а це буде -20% зарплати. А ми вже і так ходили в неоплачувані відпустки. Втрачати у зарплаті – це катастрофічно. Бо люди думають про свою сім’ю і про те, як забезпечити свою родину», – пояснює голова профспілки ЛМКП «Львівтеплоенерго» Тетяна Величко.

Зазначимо, що на «Львівводоканалі» працюють 1780 людей, на «Львівтеплоенерго» – 1735 осіб, на «Львівелектротрансі» – 1100. На оплату праці всіх працівників комунальних підприємств міста, за даними мерії, потрібно 67 млн грн на місяць.

«Гроші на зарплати є в бюджеті. Не треба влаштовувати політичні ігри»

Депутати Львівської міськради з упевненістю заявляють: гроші на зарплати комунальникам є у бюджеті, для цього не потрібно брати черговий кредит.

Обранці громади переконані, що скандал довкола фінансування ЛКП у Ратуші створили навмисно, адже на носі – вибори, і таким чином мер Андрій Садовий вступив у передвиборчу гонку.

«Те, що місто не має коштів, аби виплатити зарплати працівникам комунальних підприємств, – фейк. Це так Андрій Іванович почав передвиборчу кампанію. Враховуючи те, що продати виборцям йому нічого, бо нема нових садочків, транспортних розв’язок, якихось великих інфраструктурних рішень, то він буде продавати львів’янам конфлікти. Кредит ЄБРР не має жодного стосунку до зарплат працівників ЛКП. Ухвали, за які ми не голосували минулої сесії, лише декларують готовність міста взяти 20 млн євро. Після того має бути ще низка бюрократичних процедур, після завершення яких гроші надійдуть на рахунки у кращому випадку наприкінці вересня. А кошти на зарплати працівникам є у бюджеті Львова, просто не треба їх «виводити» невідомо куди через статутні капітали ЛКП», – вважає голова фракції «Європейська солідарність» ЛМР Петро Адамик.

Так, у цьогоріч на поповнення статутних капіталів комунальних підприємств у бюджеті заклали близько 1 млрд грн. При цьому депутати неодноразово нарікали на те, що значну частину цих коштів витрачають непрозоро. Аби хоч якось вплинути на це, вони ініціювали прийняття бюджетної резолюції, яка обмежує таке фінансування ЛКП. Однак вочевидь така резолюція жодного результату не дала.

За словами депутатів, саме у внесках до статутних капіталів підприємств передбачають, в тому числі, дофінансування зарплат працівників. Станом на зараз ЛКП не отримали навіть половини з передбаченого 1 млрд грн. Більше того, депутати відверто кажуть, що саме цей перерахунок бюджетних коштів може мати корупційну складову.

«Протягом чотирьох років фракція «Самопоміч» неодноразово була не готовою голосувати за бюджет, бо дуже великі вливання є у статутні капітали комунальних підприємств. При цьому ті мільйони не розписані пострічково, тож незрозуміло на що саме води підуть. Навіть коли ми просили пояснити, ми не отримували цієї розшифровки. Наведу один простий приклад – будівництво будинку для учасників АТО, яким займалось ЛКП «Рембуд». Я дуже довго не могла зрозуміти, у скільки ж бюджету обійшлося це будівництво, бо спочатку у статутний капітал підприємства заклали 15 млн грн, потім – 30 млн грн та ще 60 млн грн. Загалом будинок обійшовся у 50 млн грн. Так, ці кошти використовували не лише на будинок, але й на оплату інших робіт підприємства, на зарплати та інші речі. Але проконтролювати, на що саме вони пішли, насправді неможливо», – пояснює позафракційна депутатка ЛМР Олена Пасевич, яка нещодавно вийшла з «Самопомочі».

Крім коштів, передбачених на поповнення статутних внесків ЛКП, на зарплати комунальникам, на думку депутатів, можна витратити ті бюджетні кошти, які вдалося зекономити під час карантину. Так, досі Львову вдалось зекономити 133 млн грн на освіті, близько 60 млн грн – на смітті, 41 млн грн – на пільгових перевезеннях. Відтак йдеться щонайменше про 234 млн грн, яких вистачить на зарплати всім комунальникам протягом трьох з половиною місяців.

«Так, ми зараз живемо у непростий час, є багато втрат, але разом із тим є й економія бюджетних коштів. Наприклад, на ТПВ, на освіті, на пільгових перевезеннях. А ще є зекономлені гроші, передбачені раніше на відрядження посадовців, на масові заходи, на промоції. Повірте, йдеться про десятки мільйонів гривень, резерв є мало чи не за кожною стрічкою у бюджеті. Але питання про внесення змін до загального фонду бюджету Львова Андрій Іванович у порядок денний сесії не включає. Напевне, він хоче, щоб комунальники не отримували зарплат, а натомість показати, які депутати негідники, бо не погоджують кредит», – підкреслює Валерій Веремчук, голова фракції «Народний контроль» в ЛМР та член бюджетної комісії.

Він також зауважує, що для виплати зарплат комунальникам, крім зекономлених коштів і внесків у статутні капітали ЛКП, можна переглянути ще й бюджет розвитку, який цьогоріч становить більше 3 млрд грн. За словами Веремчука, щороку у Львові є низка робіт, які не встигають виконати через тендерні процедури чи певні нюанси з документацією. Тому він пропонує віддати на зарплати гроші з тих проєктів, які вочевидь не вдасться реалізувати у 2020-му.

Вже цієї п’ятниці, 19 червня, Львівська міська рада знову збирається на позачергову сесію. І знову депутатам пропонуватимуть погодити кредитів на 700 млн грн. Народні обранці одностайно стверджують, що не є проти працівників ЛКП. Але вони наголошують, що для виплати їхніх зарплат не потрібно брати чергову позику, натомість варто переглянути бюджет міста й ефективно розподілити кошти, а не влаштовувати передвиборчі політичні ігри.

«Загострення всіх проблем у Львові починаються тоді, коли Андрій Іванович починає свої політичні кампанії: сміттєва криза, транспортна криза, хаотичні забудови. А тепер – інфраструктурна криза, коли великі комунальні підприємства фактично доведені до межі банкрутства. А сам Андрій Садовий діє таким примітивним методом жалюгідного піару, коли треба створити проблему, щоб важко і довго з нею боротись, замість того, щоб приймати оперативно ефективні рішення. При цьому вже роками виникають моменти, коли міський голова самоусувається від проблем, перекидає їх на своїх заступників, помічників, а сам натомість займається виключно політичною кар’єрою. Чому міський голова Львова, пропрацювавши 14 років на посаді, дозволяє собі просити кредит на зарплати? Такий керівник, напевне, мав би бути звільнений», – відзначає депутат від «Свободи» Андрій Рікота, член бюджетної комісії.

«Гроші на підприємства виділяють на другому поверсі Ратуші – це Андрій Садовий, який розписує кошти, як йому заманеться. Зараз він їх штучно тримає для того, щоб створити конфлікт між нами і працівниками комунальних підприємств. Ми, депутати, бачимо, що Андрій Іванович хоче зробити зі Львова великі «Галицькі інвестиції». Це як у Середньовіччі фокусник показував фокуси, а в той час злодії лазили по кишенях і крали гроші. Зараз Андрій Іванович показує нам фокуси, а водночас його ефективний менеджмент лазить у наших кишенях. Ми цього не дозволимо» – додає Петро Адамик.

Зазначимо, що Львів вже набрав кредитів на понад 5,1 млрд грн. Ще є близько 2,7 млрд грн облігацій, на випуск яких Львівська міська рада вже дала згоду, а також лізингові закупівлі – та ж сама позика у товарному вигляді, але без тендерних процедур. У лізинг місто купує автобуси, медобладнання, техніку для комунальників, а також хоче придбати печі для крематорію та десять карет «швидких».

За кредитні кошти Львів не лише ремонтує дороги, а й купує громадський транспорт, будує нове депо для комунального АТП-1, сміттєпереробний комплекс на Пластовій, вводять електронний квиток. За позику у банку в мерії також хочуть відновити електроопори на деяких вулицях, які є в занедбаному стані, а тепер – ще й платити зарплату працівникам ЛКП.

За попередніми підрахунками, віддавати всі борги Львів буде до 2041 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *