ОСТАННІ НОВИНИ

Бюджет Львова-2019: депутати пропонують суттєво скоротити фінансування комунальних підприємств

Олена Карп'юк

|

Під час засідання комісії фінансів і планування бюджету Львівської міської ради депутати розглядали проект бюджетної резолюції на наступний рік. Про це йдеться на порталі депутатів міськради, передає Львівський портал.

 

Бюджетна резолюція визначатиме основні показники, які беруться за основу при формуванні бюджету Львова на наступний рік.

«Йдеться про бюджетні пріоритети, які ми визначаємо, тобто на що скеровуються певні кошти з міського бюджету в наступному році. Ми розуміємо, що є велика кількість проблем, але потрібно визначити пріоритетні напрямки, що першочергово потребує уваги. Яка частина коштів буде скерована на оновлення рухомого складу або реконструкцію мережі, або модернізацію та заміну систем теплопостачання», – пояснила голова бюджетної комісії Вікторія Довжик.

Як зазначила авторка ухвали про бюджетну резолюції, член комісії фінансів та планування бюджету Уляна Пак, у документі передбачили будівництво сміттєпереробного заводу, відкриття нових груп у садочках, закупівлю медичного обладнання.

«Є два види бюджетних пріоритетів: ті, які сприяють наповненню бюджету, і пріоритети щодо напрямків видатків. Ми передбачили будівництво сміттєпереробного заводу, відкриття нових груп у садочках, запровадження нового підходу до харчування в школах, закупівлю медичного обладнання, запровадження енергозберігаючих програм, щоб зекономити кількість енергоносіїв, які споживають наші КП і, звичайно ж, мережі каналізування та багато іншого. Важливо, що в бюджетній резолюції ми прописали, що кошти, які надходять від акцизу з продажу алкоголю і тютюну, потрібно скеровувати на розвиток молоді, спорту, культури. Крім цього, закріплено відсоток фінансування проектів громадського бюджету – 1,5%, а не менше 1%, як це було раніше», – розповіла Уляна Пак.

Водночас вона зауважила, що в проект бюджетної резолюції внесли кілька новацій, зокрема суттєве скорочення фінансування комунальних підприємств.

«Минулого року я була обурена, що спочатку 63%, а потім при змінах навіть до 80% коштів, які передавались як перевиконання бюджету, скеровували на поповнення статутних капіталів комунальних підприємств. Я вважаю, що це неправильно. Це не стимулює конкурентне становище на ринку, а укріплює їхнє монопольне середовище. Це не сприяє тому, щоб ці підприємства шукали можливості і різні механізми, щоб виводити підприємства із збиткового стану.

Я пропоную, щоб ми обмежили поповнення статутних капіталів в розмірі 40% від загальної суми бюджету розвитку. Тому що статутний капітал – це такий собі котел, і керівник підприємства сам розпоряджається цими коштами. Мені імпонує, що всі члени бюджетної комісії розуміють, що кошти статутних капіталів ЛКП потрібно обмежувати, проте є різні підходи», – підкреслила Уляна Пак.

Член комісії фінансів і планування бюджету Валерій Веремчук запропонував обмежити фінансування комунальних підприємств до 30%. За його словами, сьогодні на поповнення статутних капіталів підприємств витрачають 1,7 млрд грн, і значну частину цих коштів витрачають непрозоро.

«Моя ідея полягає в тому, щоб частина коштів, яка сьогодні заходить у статутні капітали, йшла на капітальні ремонти доріг, каналізування, розвиток інфраструктури. Відтак є пропозиція, щоб ці роботи йшли через окремі стрічки в бюджеті розвитку через департамент житлового господарства. До речі, ця практика була донедавна, і тільки останні кілька років почали активно заганяти ці ремонти в комунальні підприємства. Я пропоную повернутись до того, як би мало бути правильно», – додав Валерій Веремчук.

Зазначимо, що бюджетну резолюцію на 2019 рік у міській раді ще не затвердили. Перед тим, як виносити документ на голосування, його висунуть на громадські обговорення.

Фото: ZIK

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *