ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові затвердили бюджетну резолюцію. На що витрачатимуть кошти у 2019 році?

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 11 жовтня, під час сесії Львівської міської ради прийняли бюджетну резолюцію на 2019 рік. У ній визначили основні показники, які беруться за основу при формуванні бюджету Львова на наступний рік. «За» проголосували 50 депутатів, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як зазначила депутатка Львівської міської ради Уляна Пак, бюджетні резолюції у місті приймали депутати попередніх скликань. І тепер до цієї традиції повернулися знову.

«Бюджетна резолюція – це прозорий і зрозумілий розподіл бюджетних коштів. Щоб не лише депутати чітко розуміли, скільки саме коштів піде на конкретний напрям, а й самі львів’яни. Крім того, бюджетна резолюція – це також планування бюджету міста. У ній ми визначили пріоритетні напрямки на видатки і доходи у наступному році», – пояснила Уляна Пак.

Пріоритетні напрямки у видатках на 2019 рік:

  • вивезення сміття та будівництво сміттєпереробного заводу;
  • закупівля сучасного обладнання для медзакладів Львова, початок облаштування відділення невідкладної допомоги у дитячій клінічній лікарні;
  • відкриття нових шкіл, дитсадків чи груп у ДНЗ, запровадження європейської практики у шкільному харчуванні;
  • запровадження енергоефективних та енергозберігаючих проектів у бюджетних установах, насамперед, у галузях освіти та охорони здоров’я;
  • каналізування неканалізованих районів Львова, зокрема м. Винники, селищ міського типу Рудно і Брюховичі.

Наступного року депутати вирішили збільшити фінансування Громадського бюджету із 1% до 1,5%. Також у резерві залишили більше 30% бюджету-2019.

Водночас прийнята бюджетна резолюція вводить обмеження на фінансування комунальних підприємств Львова. Як наголосила депутатка Юлія Гвоздович, зараз у місті існує 91 ЛКП, і 18 із них є збитковими. Натомість найбільше коштів витрачають на поповнення статуних фондів ЛКП «Залізничтеплоенерго», Міського центру ІТ, ЛКП «Ратуша сервіс», ЛКП «Зелене місто», ЛКП «Львівелектротранс», ЛКП «Львівводоканал» тощо.

«Яким чином контролювати використання коштів, які отримують комунальні підприємства? Посилити фінансовий контроль за діяльністю комунальних підприємств і цільовим використанням бюджетних коштів через зовнішній аудит та функціонування на цих підприємствах наглядових рад», – зауважила Юлія Гвоздович.

Відтак депутати встановили, що наступного року статутні фонди ЛКП поповнювати слід на суми не більші, ніж 30% загальнорічного розміру бюджету розвитку.

Як повідомляв Львівський портал, на поповнення статутних капіталів комунальних підприємств у Львові витрачають 1,7 млрд грн, і значну частину цих коштів витрачають непрозоро. Відтак про обмеження фінансування ЛКП у мерії заговорили наприкінці вересня.

Сам проект бюджетної резолюції пройшов громадські обговорення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *