ОСТАННІ НОВИНИ

Облрада закликала партнерські регіони Львівщини у Польщі вплинути на блокаду кордону

Ольга Денисяка

|

27 лютого Львівська обласна рада ухвалили звернення до партнерських регіонів Львівщини в Польщі щодо неприпустимості блокування польсько-українського кордону, повідомляє Львівський портал.

«Провокації з розсипаним зерном та кукурудзою, які відбулися на польсько- українському кордоні 11 та 20 лютого 2024 року, – це акти насильства проти приватної власності, які дуже легко можуть перерости в насильство проти людей. Такі методи протестувальників не можуть толеруватися в європейській країні, яка сповідує європейські цінності і першою протягнула руку допомоги на початку повномасштабного військового вторгнення рф до України», – йдеться у зверненні.

Також депутати ЛОР наголосили, що суттєвих збитків зазнають сторони по обидва боки кордону – українська та польська економіки, а також Європейський Союз загалом.

«Зважаючи на воєнний стан, для України ці збитки, безперечно, є більш відчутними. Більше того, через блокаду затримується постачання гуманітарних вантажів, автомобілів, боєприпасів та військової техніки для фронту», – додали депутати.

Зокрема, депутати звернулись до очільників органів місцевого самоврядування і державної влади Польщі з проханням вжити невідкладних заходів для розблокування пунктів пропуску на польсько-українському кордоні, а саме:

  • звернутися до правоохоронних органів щодо забезпечення правопорядку, запобігання насильству та псування майна, а також розслідування щодо використання протестувальниками антиукраїнських та проросійських гасел;
  • забезпечити першочерговий безперешкодний перетин кордону для автомобілів з гуманітарним та оборонним вантажем;
  • забезпечити гідні умови перебування в черзі заблокованим українським водіям;
  • провести зустрічі з польськими протестувальниками для роз’яснювальної роботи щодо неприпустимості блокування кордону, закликати протестувальників зняти блокаду і дозволити вільний транзит сільськогосподарської продукції.

Також депутатський корпус проголосували за ще одне звернення до Ради національної безпеки і оборони України, Кабінету Міністрів України, Міністерства зовнішніх справ України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної та митних служб щодо заборони на в’їзд та інших санкції для організаторів протестів на кордоні з Україною. Зокрема, обмеження просять запровадити проти одного з лідерів польських ультраправих Рафала Меклера.

«Закликаємо Раду національної безпеки і оборони України,  Міністерство закордонних справ перейти від заяв щодо неприпустимості блокади до рішучих дій з покарання її організаторів. Для початку варто показово заборонити в’їзд до України всім проросійським, так званим «активістам» радикальної партії «Конфедерація», зокрема Рафалу Меклеру та його прибічникам», – йдеться в заяві.

Нагадаємо, з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту на автошляхах, які ведуть через пункт пропуску «Дорогуськ–Ягодин» та «Хребенне–Рава-Руська». Наступного дня фермери обмежили рух автодорогами, які ведуть через пункти пропуску «Зосін–Устилуг» та «Долгобичув–Угринів». 13 лютого польські фермери розпочали акцію протесту біля пункту пропуску «Корчова — Краківець».

11 лютого польські фермери висипали українське зерно на дорогу. 20 лютого польські фермери перекрили залізницю та розсипали зерно з вантажного вагону на колії.

20 лютого польські протестувальники розпочали більш жорстко блокувати рух на кордоні з Україною. Зокрема, у трьох пунктах пропуску не пропускали пасажирські автобуси та легкові автомобілі. Згодом у ПП «Рава-Руська», «Устилуг», і «Угринів» все ж почали пропускати пасажирський транспорт.

Генеральна консулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич засудила дії польських фермерів на польсько-українському кордоні. Генконсулка перепросила України, вказавши, що не вірить у те, що це справа рук «справжніх» її співвітчизників

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *