До кінця літа у Львові мають розробити план введення е-квитка

Наталя Дуляба

|

15 травня Львівська міська рада підписала додаткову угоду з чесько-українським консорціумом компаній Mikroelektronika та SoftServe, який впроваджуватиме електронний квиток. Тепер підрядник має три місяці на те, щоб розробити детальний план введення е-квитка у всьому громадському транспорті Львова. Про це у своєму відеоблозі розповів заступник директора департаменту житлового господарства ЛМР Андрій Білий.

 

Ще у березні мерія підписала контракт із переможцем тендеру на впровадження електронного квитка у громадському транспорті – чесько-українським консорціумом компаній Mikroelektronika spol s r.o. та SoftServe Municipal Technologies LLC. А 15 травня обидві сторони уклали додаткову угоду, яка, за словами Андрія Білого, фактично дала старт усім основним роботам.

«Контракт ми підписали у березні, а 15 травня уклали додаткову угоду. Тобто 15 травня визначили як дату початку впровадження проєкту. Тепер у підрядника є три місяці для того, щоб підготувати детальний план впровадження е-квитка – автоматизованої системи плати за проїзд», – розповів Андрій Білий.

Відтак до 15 серпня компанії Mikroelektronika та SoftServe мають напрацювати всі деталі введення е-квитка у громадському транспорті Львова.

Зазначимо, що у контракті прописані етапи запровадження електронного квитка у Львові. Перший – детальне проєктування (близько трьох місяців, до середини серпня). Другий етап – тестування обладнання (ще близько місяця, тобто до середини вересня). Третій етап – виготовлення та встановлення обладнання для е-квитка  (паралельні процеси, які займуть орієнтовно 10-11 місяців, тобто приблизно до середини серпня 2021 року).

Після цього відбуватиметься тестова експлуатація та прийом в експлуатацію електронного квитка. Цей процес займе ще два місяці і триватиме орієнтовно до середини жовтня наступного року. Відтак електронний квиток у Львові запрацює не раніше ніж восени 2021 року.

Нагадаємо, компанію, яка запровадить у Львові електронний квиток, визначили ще у грудні 2019 року. У тендері переміг чесько-український консорціум компаній Mikroelektronika spol s r.o. та SoftServe Municipal Technologies LLC. Ці фірми запустять е-квиток майже за 11,6 млн євро.

Е-квиток діятиме у всьому громадському транспорті Львова, однак його впровадження планують розпочати з трамваїв і тролейбусів, а вже після цього – у маршрутках.

За попередніми підрахунками, після введення е-квитка у Львові місячний безлімітний абонемент на проїзд коштуватиме близько 400-500 гривень. Після введення е-квитка пільгові картки будуть іменними. А загалом проїзні квитки у громадському транспорті Львова будуть короткотривалими (наприклад, на годину), довготривалими (на день, тиждень), також діятимуть картки-абонементи (на місяць, квартал, півроку, рік). Також після введення електронного квитка суттєві зміни будуть й у проїзді пільговиків. Детальніше про це читайте тут.

Спеціально під електронний квиток у Львові на вул. Горбачевського працюватиме Центр обслуговування пасажирів. Його обіцяли відкрити восени цього року. На перебудову вілли під такий центр витратять 6,4 мільйона гривень.

Все, що треба знати про е-квиток, яким чином він працюватиме у Львові, читайте за цим посиланням.

Як водночас зазначає автор закону про електронний квиток Ігор Васюник, у сфері перевезень громадським транспортом Львова обертається сотні мільйонів необлікованої готівки. За різними оцінками, в тіні перебуває 30-40% коштів. Тож Ігор Васюник неодноразово наголошував, що реформування громадського транспорту Львова як такого має розпочатися саме із впровадження електронного квитка, що дозволить зробити цю сферу більш прозорою та дасть можливість оптимізувати видатки.

Також політик переконаний, що у Львові цілком реально впровадити безкоштовний транспорт, адже 110 міст світу повністю скасували оплату за проїзд в громадському транспорті. Детальніше про, скільки часу потрібно, щоб налагодити якісну роботу громадського транспорту у Львові читайте детальніше у матеріалі: «Чому львів’яни добираються на роботу аварійними маршрутками».

Як раніше писав Львівський портал, у Львові вже неодноразово відкладали запровадження електронного квитка у громадському транспорті. Спочатку у тестовому режимі він мав запрацювати 1 вересня 2019 року, потім міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що е-квиток введуть лише після оновлення рухомого складу транспорту, тобто орієнтовно у 2020 році.

У 2017 році е-квиток у транспорті обіцяли впровадити за 9 місяців, тобто наприкінці 2018 – початку 2019 року. Наприкінці 2018 року посадовці міськради заявляли, що якщо все ітиме за графіком, то встановлювати необхідне для е-квитка обладнання у громадському транспорті почнуть мінімум влітку 2020 року.

У листопаді 2019-го Андрій Садовий визнав, що процес введення е-квитка затягується і назвав причину цього.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *