ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’янам обіцяють впровадити е-квиток у транспорті за 9 місяців

Катерина Родак

|

У Львові завершується етап попередньої кваліфікації компаній-претендентів на впровадження електронного квитка у громадському транспорті міста. Про це у коментарі Львівському порталу повідомив керівник відділу впровадження електронного квитка «Львівавтодору» Сергій Журбенко.

За його словами, у вересні усі 17 компаній, що подали свої документи, перевірять і відсіють ті, які не відповідають умовам.

«У серпні ми якраз завершили аналіз документів, які надіслали нам на попередню кваліфікацію, провели оцінку всіх компаній з точки зору їх фінансової спроможності, наявності вільних коштів, досвіду у виконанні подібних проектів і наявності кваліфікованого персоналу. Практично всі компанії мають певні зауваження від нас, і ми направили листи на всі ці компанії для уточнення інформації. Буквально вчора отримали уточнюючу інформацію, зараз її аналізуємо. Плануємо до кінця вересня завершити оцінку попередньої кваліфікації. І вже тоді буде відомо, скільки компаній проходять у наступний етап», – повідомив С. Журбенко.

Далі, за словами посадовця, на конкурсантів чекають  технічний та фінансовий етапи тендеру.

«Наступний етап – це перший етап тендеру, на якому ми представимо учасникам своє бачення технічного завдання і умови майбутнього договору. Відповідно, вони повинні надати свої пропозиції, як вони зможуть виконати наші технічні умови. Це буде етап технічної оцінки. Наступний етап – фінансової оцінки. Компанії вже представлять ціни. Далі та компанія, яка меншу ціну подасть, та і буде переможцем, і з нею підпишемо договір. Підписання договору за планом – січень-лютий 2018 року», – розповів Сергій Журбенко.

Після підписання договору компанія-переможець почне впроваджувати систему електронної оплати проїзду. Як каже С. Журбенко, більшість претендентів готові впровадити е-квиток за 9 місяців, відтак вкінці 2018-початку 2019 рр. е-квиток має запрацювати.

«У принципі ми по термінах встигаємо. Це завдяки тому, що компанії готові виконати проект в більш стислий термін, ніж нам рекомендував ЄБРР. ЄБРР нам рекомендував поставити 2 роки на реалізацію проекту, ми очікуємо, що компанії будуть готові виконати проект за 9 місяців. Може, навіть скоріше. Це буде основний запуск, а потім ми додамо вже засоби оплати, мобільну аплікацію пізніше», – прогнозує він.

«Нас ще трошки тримає питання відбору консультантів – ми на зварешальному етапі відбору компанії, яка буде надавати нам консультаційні послуги по проведенню тендеру і по подальшому супроводу договору», – додає він.

На запитання, чи встигне місто оновити міський транспорт до старту вровалдження електронного квитка, С. Журбенко відповів:

«Електронний квиток – один з напрямків з розвитку громадського транспорту, а інший – оновлення транспорту. На оновлення транспорту підписувалась угода з ЄІБ та ЄБРР. Переговорний процес триває. Планується 40 тролейбусів, 10 трамваїв і певну частину автобусів планується докупити».

Нагадаємо, раніше ми публікували топ найпопулярніших питань стосовно е-квитка.

Як відомо, у другій половині 2018 року е-квиток має запрацювати у Києві, запустити електронний квиток вже намагаються і в Житомирі.

Як повідомляв Львівський портал раніше, 17 листопада 2016 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті» (р.№ 4121).

Водночас додамо, що цього дня фракція «Самопоміч» Верховної Ради України не голосувала за законопроект № 4121. Натомість у Садового добряче попіарилися на темі е-квитка у Львові: прес-служба Львівської міської ради розповсюдила інформацію про те,  що 17 листопада у Львові підписали угоду щодо кредитного фінансування проекту автоматизованого збору оплати за проїзд у громадському транспорті міста, на якому був присутній лідер «Самопомочі», міський голова Львова Андрій Садовий.

Нещодавно Рада ратифікувала угоду з ЄІБ: Львів оновить громадський транспорт і отримає кошти на е-квиток.

Коментарі

  1. Електронна петиція щодо запровадження системи електронного квитка у громадському транспорті розглянута в управлінні транспорту та зв’язку за участю представників ЛКП «Львівавтодор».
    Крім того, 01.03.16р. петицію було винесено на розгляд постійної комісії інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики міської ради. Пропозицію, викладену у петиції, комісією взято до відома.
    Повідомляємо, що ще у 2014 році розпорядженням Львівського міського голови від 12.06.2014 № 163 було створено робочу групу з питань впровадження системи безготівкової оплати за проїзд у міському пасажирському транспорті. До складу групи увійшли представники виконавчих органів міської ради (департаменту житлового господарства та інфраструктури, департаменту економічної політики, департаменту розвитку, юридичного управління), голова профільної постійної депутатської комісії, представники громадськості, фахівці у даній галузі.
    Робочою групою напрацьовано ряд документів, що дозволили сформулювати мету проекту, окреслити технічні аспекти проекту, відпрацювати дорожню карту його реалізації.
    Також робочою групою спільно із колегами з Вінницької міської ради підготовлено проект Закону “Про внесення змін в Закони України у зв’язку з впровадженням автоматизованої системи оплати проїзду в міському наземному електричному та автомобільному транспорті”, яким передбачено внесення змін в ряд Законів України, що дозволять запровадити проект. Напрацювання передані народним депутатам України. Доопрацьований проект закону зареєстрований у Верховній Раді України, перебуває на розгляді в комітетах.
    Визначено організацію, яка буде впроваджувати проект електронного квитка у м. Львові – ЛКП “Львівавтодор”.
    Наступні етапи:
    – проведення конкурсу на вибір консультантів проекту та підготовка конкурсної документації для проведення міжнародного тендеру на вибір підприємства, що буде реалізовувати проект – до серпня 2016;
    – проведення тендеру та підписання відповідних документів за його результатами, отримання фінансування – до січня 2017;
    – практична реалізація проекту – до лютого 2018.
    Після реалізації проекту буде отримано можливість запровадження гнучкої тарифної політики та широкого спектру квитків та абонементів.
    Зокрема, передбачаються наступні види квитків та абонементів:
    разовий паперовий квиток (70 хвилин поїздки з можливістю безкоштовних пересадок);
    разовий електронний квиток (з можливістю здійснення протягом 40 хвилин безкоштовних пересадок);
    короткострокові абонементи – на 1, 2, 3, 5 діб без обмежень числа поїздок;
    довгострокові абонементи – на 1, 6, 12 місяців з обмеженням кількості поїздок або без обмежень кількості поїздок;
    різного роду пільгові персоніфіковані абонементи (для безкоштовного користування, для пільгового користування – учні, студенти).
    В якості засобів оплати проїзду будуть використовуватись:
    паперові квитки придбані поза транспортним засобом;
    безконтактні картки типу MIFARE+;
    банківські платіжні картки;
    оплата за допомогою пристроїв, що підтримують технологію NFC;
    оплата SMS повідомленням.
    Додаткову інформацію щодо порушеного питання можна отримати в управлінні транспорту та зв’язку за тел.261-55-66.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *