ОСТАННІ НОВИНИ

Кінець епохи посвідчень. Що слід зробити пільговикам, аби після введення е-квитка у Львові їздити безкоштовно?

Наталя Дуляба

|

Львів’янам, які мають право на пільговий проїзд у громадському транспорті, до осені потрібно зареєструватися у Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільгу. Лише тоді вони зможуть безкоштовно їздити у транспорті після введення електронного квитка. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі міськради Львова.

 

Як розповів начальник відділу автоматизованої системи оплати проїзду ЛКП «Львівавтодор» Сергій Журбенко, після запровадження у Львові е-квитка для безоплатного проїзду пільгових категорій населення буде недостатньо самого посвідчення.

«Потрібно буде зареєструвати свою поїздку. Для цього ми дамо безкоштовно кожному персональну транспортну картку, яку потрібно буде при кожній поїздці прикладати до спеціального зчитувача – валідатора. Вони будуть розміщені біля всіх вхідних дверей у трамваях, тролейбусах та автобусах. Але основною умовою видачі такої картки буде наявність даних про пасажира в Єдиному реєстрі осіб, який ведуть органи соціального захисту.

Вже з цієї осені запрацює Центр обслуговування пасажирів, де можна буде отримати пільгову картку. Відповідно, щоб її отримати, необхідно, щоб інформація про пільговика була в Єдиному реєстрі пільгових осіб», – пояснив Сергій Журбенко.

В Україні вже давно існує Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільгу. Його веде Міністерство соціальної політики. За словами начальника міського управління соцзахисту Ігоря Кобрина, більшість пільговиків вже є в цьому реєстрі, однак все ж таки є винятки.

«Якщо людина коли-небудь зверталася в орган соціального захисту за пільгою, то вона є в цьому реєстрі. Та є випадки, коли люди не зверталися в органи соцзахисту саме за пільгами, однак мають таке право, зокрема право на пільговий проїзд. Отож поки ще не введено в дію е-квиток і не розпочався процес видачі пільгових карток, особам, які мають право пільгового проїзду, потрібно звернутися у відділи соцзахисту для внесення даних про них в Єдиний реєстр пільгових осіб.

Це не є складна процедура. В реєстр пільговиків вносяться лише основні дані про особу: прізвище, ім’я, по батькові, дата і рік народження, ідентифікаційний код і основні реквізити посвідчення, також вводиться статус пільговика. Тому при наявності усіх цих документів людину зареєструють за одне відвідування», – наголосив Ігор Кобрин.

Відтак до вересня-жовтня всіх пільговиків закликають зареєструватися у Єдиний державний автоматизований реєстрі. Після введення електронного квитка одне лише посвідчення не даватиме право на пільговий проїзд у громадському транспорті Львова.

Нагадаємо, 12 лютого в ЛКП «Львівавтодор» розкрили пропозиції учасників тендеру на впровадження електронного квитка у громадському транспорті Львова. Вводити е-квиток у місті хочуть п’ять компаній. Протягом наступного місяця-півтора їхні пропозиції перевірятимуть, а визначити фірму-переможця і підписати з нею договір мерія планує у травні-червні цього року.

Е-квиток діятиме у всьому громадському транспорті Львова, однак його впровадження планують розпочати з трамваїв і тролейбусів, а вже після цього – у маршрутках.

Як повідомляв Львівський портал, у Львові вже неодноразово відкладали запровадження електронного квитка у громадському транспорті. Спочатку у тестовому режимі він мав запрацювати 1 вересня 2019 року, потім міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що е-квиток введуть лише після оновлення рухомого складу транспорту, тобто орієнтовно у 2020 році. У 2017 році е-квиток у транспорті обіцяли впровадити за 9 місяців, тобто наприкінці 2018 – початку 2019 року.

Наприкінці 2018 року посадовці міськради заявляли, що якщо все ітиме за графіком, то встановлювати необхідне для е-квитка обладнання у громадському транспорті почнуть мінімум влітку 2020 року.

Після введення е-квитка пільгові картки будуть іменними. А загалом проїзні квитки у громадському транспорті Львова будуть короткотривалими (наприклад, на годину), довготривалими (на день, тиждень), також діятимуть картки-абонементи (на місяць, квартал, півроку, рік). Такі абонементи за бажанням львів’ян також можуть стати іменними. Відтак якщо людина придбала річну картку на проїзд, але загубила, то зможе відновити її, вказавши відповідні персональні дані.

За попередніми підрахунками, після введення е-квитка у Львові місячний безлімітний абонемент на проїзд коштуватиме близько 400-500 гривень. Все, що треба знати про е-квиток, яким чином він працюватиме у Львові, читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *