ОСТАННІ НОВИНИ

Освячувати паску дома. Влада закликає храми Львівщини перейти на Великодень онлайн

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

Духовенство Львівщини закликали вжити всіх заходів для унеможливлення поширення інфекції коронавірусу, зокрема, перейти на богослужіння Великодня онлайн та обмежити присутність людей в храмах до 10 осіб. Із відповідним зверненням до церкви звернувся керівник Львівської облдержадміністрації Максим Козицький.

«Звертаюсь до духовенства та мешканців області і прошу потурбуватись не лише про душу людини, але й про тіло. Ми наближаємось до піку захворюваності саме на Великодні свята. Важливо зменшити скупчення людей у храмах. Тому прошу владик, отців, пасторів звернутись до парафіян з проханням відповідально поставитись до ситуації та брати участь у богослужіннях онлайн. Якщо немає такої можливості, то проводьте богослужіння на відкритих територіях із дотриманням дистанції між людьми»,– наголосив Максим Козицький.

Архиєпископ і митрополит Львівський Римо-Католицької Церкви в Україні Мечислав Мокшицький зазначив, що Конференція єпископату Римо-Католицької Церкви прийняла рішення, що богослужіння на Великдень, який римо-католики відзначатимуть 12 квітня, проводитимуть виключно онлайн. «У церкві будуть лише владики та отці, а богослужіння проводитимемо онлайн. Парафіяни святитимуть паски вдома» ,– зазначив Мечислав Мокшицький.

Таку ж позицію висловили і представники протестантських церков Львова щодо безпечного Великодня.

У межах зустрічі, Преосвященний Владика Володимир (Груца), єпископ-помічник Львівської митрополії УГКЦ наголосив, що духовенство заохочує парафіян залишатись вдома та дивитись трансляцію богослужінь.

«Наша позиція така, що храми не зачиняються, але у них може перебувати не більше 10 осіб. Ми робимо усе можливе для самодисципліни людей. Ми заохочуємо парафіян молитись онлайн і свяченою водою окропити вербу та паски дома. Але якщо люди прийдуть в храм, то будуть вжиті усі заходи безпеки, зокрема парафіяни знаходитимуться на подвір’ї», – підкреслив Преосвященний Владика Володимир (Груца).

Митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій (Рудюк) зазначив, що Православна церква теж вживає усіх заходів для попередження поширення інфекції, зокрема у Вербну неділю у церквах освятять гілки верби і парафіяни зможуть їх взяти.

«Є частина населення, які свідомо залишаються вдома під час карантину і не відвідують храм. Але є також великий відсоток людей, які приходять в церкву. Щодо Великодня, важливо у церквах відкоригувати, у якому часі потрібно виносити Плащаницю, щоб люди лише поклонялися. Також важливо, щоб парафіяни користувались засобами захисту. Ми закликаємо людей освячувати паски вдома. Пригадайте, як у радянський час ніхто не міг освятити паски і ми це робили вдома. Таке у нас вже було і не потрібно думати, що якщо паски не посвятити в храмі, то Великодня не буде. Великдень відбудеться. Важливо розуміти, що така ситуація склалася лише цього року. Однак, якщо люди прийдуть в церкву, важливо, щоб священики зробили усе, щоб було дотримано норм безпеки», – зазначив владика Димитрій.

За дотримуванням умов карантину стежитимуть правоохоронці

Водночас Максим Козицький наголосив, що в разі потреби «спільно з правоохоронними органами ми готові забезпечити порядок. Закликаю всіх проводити богослужіння онлайн задля меншого скупчення людей».

Також він наголосив, що у Провідний тиждень, згідно з традицією, люди приходять пом’янути померлих на цвинтарі, відтак потрібно пам’ятати про безпеку та уникати скупчення, аби убезпечити себе та не захворіти на коронавірус.

Водночас Львівська мерія також закликає напрацювати спільні рекомендації, як святкувати Великдень в умовах карантину і також просить поліцію, щоб стежили за дотриманням карантину в період Великодніх свят.

«Є чітка позиція Президента та Глав Церков. Було би дуже мудро в цей час до свята виробити максимально спільну позицію – від влади і духовенства», – зазначив Андрій Садовий

За словами очільника поліції Львівщини Василя Віконського, поліція готова забезпечити публічний порядок під час Великодніх свят на Львівщині.

«В умовах карантину наше спільне і головне завдання – максимально вберегти людей від можливого зараження коронавірусом. Рекомендації щодо святкування повинні бути результатом спільного і мудрого рішення, і в них мають бути враховані усі ризики. Поліція готова забезпечити публічний порядок, а також разом з представниками Церков та органів державної влади візьмемо участь у роз’яснювальній роботі», – зазначив Василь Віконський.

Як відомо,  УГКЦ вже надала рекомендації щодо святкування Великодня під час коронавірусного карантину. Серед них – богослужіння у храмах відбуватимуться виключно за участю священнослужителів, віряни зможуть дивитись удома онлайн-трансляцію. Детальніше читайте за цим посиланням.

Натомість ПЦУ все ще думає, чи допускати українців до церкви на Великдень.

Нагадаємо, пік захворюваності на COVID-19 в Україні прогнозують на 14-15 квітня. У зв’язку зі стримким поширенням коронавірусу у Зеленського готують проєкт «Великдень удома» і поліцейські патрулі біля храмів.

Також нещодавно стало відомо, що на Великдень в Україні хочуть посилити карантин. Прикордонники вже заявили, що на Пасху додому повернуться з-за кордону близько 200 000 громадян.

Львівський портал публікував перелік храмів Львова, які ведуть онлайн-трансляції своїх богослужінь. Детальніше – ТУТ.

Нагадаємо, що через поширення коронавірусу в Україні запровадили карантин ще з 12 березня. Він мав тривати щонайменше до 3 квітня. Згодом у ніч на 17 березня уряд ввів жорсткіші заборони по всій території держави. А вже 25 березня Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України та продовжив карантин до 24 квітня. 

За порушення карантину Верховна Рада України ввела штрафи розміром від 17 000 до 170 000 гривень.

У Львові діє безкоштовна гаряча лінія «Стоп-коронавірус». Аби отримати безоплатну фахову консультацію медиків та навіть юристів, потрібно зателефонувати за номером: 0 800 208 868. Гарячу лінію створили з ініціативи львів’янина Ігоря Васюника.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *