ОСТАННІ НОВИНИ

Для громадського простору, присвяченому Коновальцю у Львові, переплавлять російську техніку

Наталя Дуляба

|

У Львові одноголосно обрали переможця архітектурного конкурс на найкращий проєкт громадського простору з памʼятником Євгену Коновальцю. Ним стала пропозиція творчого колективу під керівництвом Дмитра Суркевича. Про це повідомив міський голова Андрій Садовий.

Йдеться не про пам’ятник-постамент у класичному розумінні. Митці розробили цілу композицію, частину якої виконають із переплавленого металобрухту російської військової техніки.

У центрі монументу написана ідея життя провідника національно-визвольного руху Євгена Коновальця: «У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю».

«Зброярня власне стає ключовим елементом простору. Вона досі залишається відкритою, адже наша боротьба триває. А ти взяв свою зброю? – ніби запитує простір у свого відвідувача. Дуже вражає ця ідея», – так описав свої враження від проєкту Андрій Садовий.

Зазначимо, що цей громадський простір планують облаштувати біля головного корпусу «Львівської політехніки», на перетині вулиць Степана Бандери та Євгена Коновальця. Тут зможуть відпочивати студенти та самі львів’яни, а також проводити заходи із вшанування пам’яті Євгена Коновальця.

Сам архітектурний конкурс на визначення кращого проєкту у Львові оголосили на початку 2024 року. Головний архітектор міста Антон Коломєйцев наголошував, що громадський простір обов’язково має бути інклюзивним.

Нагадаємо, що про встановлення пам’ятника Коновальцю у Львові говорять ще з 2021 року. Саме тоді виповнювалось 130 років із дня народження легендарного ОУНівця.

Сам 2021-й на Львівщині проголосили роком Євгена Коновальця, а депутати закликали президента присвоїти цьому діячу звання Героя України.

Довідково: Євген Коновалець – видатний український військовий і політичний діяч, один з ідеологів українського націоналізму. Полковник Армії УНР, комендант УВО, голова Проводу українських націоналістів, перший голова ОУН.

Народився Євген Коновалець 14 червня 1891 року у селі Зашків, що на Жовківщині. 23 травня 1938 року провідника ОУН вбили у Роттердамі агенти радянських спецслужб. Спецоперацію з його вбивства розробляли у Москві під особистим наглядом Йосипа Сталіна.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Візуалізація переможців конкурсу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *