ОСТАННІ НОВИНИ

150-річна церква-пам’ятка на Стрийщині повністю згоріла, – ДСНС

Наталя Дуляба

|

Дерев’яна церква святого Михайла, яка спалахнула у селі Сможе Стрийського району, згоріла вщент. Врятувати вдалося лише дзвіницю по сусідству. Про це Львівському порталу повідомили в обласному управлінні ДСНС.

Йдеться про дерев’яну церкву святого Михайла (1874), яка є пам’яткою архітектури національного значення. У суботу, 23 березня, орієнтовно о 10:53 тут спалахнула пожежа.

Коли на місце прибули рятувальники, полум’я поширилось на значну площу й охопило більшу частину храму. Існувала загроза перекидання вогню на розташовану поруч дерев’яну дзвіницю.

«Складність гасіння пожежі полягала у швидкому поширенні вогню дерев’яними конструкціями. Під час ліквідації відбувся обвал куполів церкви», – кажуть у ДСНС.

Вогнеборцям вдалось локалізувати пожежу о 12:14 та ліквідувати о 12:37. Церква повністю згоріла, врятувати вдалося лише дзвіницю.

До гасіння полум’я залучили 40 рятувальників та 6 одиниць спецтехніки.

Ніхто з людей не постраждав. Що саме стало причиною займання, наразі встановлюють.

Довідково: дерев’яну церкву святого Михайла збудували у селі Сможе на Львівщині у 1874 році. Майстром був відомий на Бескидах Лука Снігур. Пам’ятка архітектури національного значення.

Храм розташований посеред місцевого цвинтаря, поруч із ним стоїть дзвіниця. Під час І Світової війни церква була пошкоджена гранатами, але у 1916 році парафіяни її відновили.

У радянські часи церква святого Михайла здебільшого була закрита, лише у 1989 році тут відновила відправи РПЦ.

Зараз у храмі богослужіння ведуть і УГКЦ, і ПЦУ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *