ОСТАННІ НОВИНИ

На півночі росіяни застосовують газові гранати

Наталя Дуляба

|

Російські окупанти застосовують у північних регіонах України гранати, заповнені газом, що є порушенням законів ведення війни. Про це Львівському порталу повідомили в Оперативному командуванні «Північ».

Так, днями ворог скинув із дрона газову гранату у бліндаж бійців стрілецького батальйону. Військовослужбовець на псевдо Ярий зреагував миттєво та викинув гранату назовні, однак отримав опіки руки. Інші бійці із бліндажу жодним чином не постраждали.

«У мене таке враження, що вони [росіяни] від безвиході пробують чим-небудь нас взяти. Але в них нічого не вийде», – каже Ярий.

Як додає Армія.inform, окупанти скинули у бліндаж газову гранату К-51. ЇЇ розробили ще в у 1970-х для військових та спецслужб.

Вибухнувши, утворюється газова хмара, у якій людина без протигаза не може чинити опір і вести вогонь зі зброї, оскільки руки рефлекторно тягнуться до обличчя, щоб протерти очі. Дихальні шляхи пронизує задишка з кашлем, а носові пазухи заповнюються слизом. Газ всередині цієї гранати не призводить до летальних наслідків.

«Мілітарний» пише, що граната К-51 ефективна при «викурюванні» ворога без протигаза у закритих приміщеннях, оскільки здатна нейтралізувати противника на площі 400 м кв.

За даними ЗСУ, за два роки повномасштабної війни Росія здійснила в Україні 1068 хімічних атак.

Наприкінці 2023 року російські окупанти вперше застосували новий тип гранат із речовиною задушливої дії, що заборонена Женевським протоколом. Військові вважають, що таким чином РФ може перевіряти реакцію світової спільноти, аби розширити згодом номенклатуру використання хімічної зброї.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *