ОСТАННІ НОВИНИ

Росія використовує нові гранати з задушливою речовиною. Деталі

Наталя Дуляба

|

У грудні 2023 року на фронті вперше зафіксували використання російськими окупантами нового типу гранат із речовиною задушливої дії, що заборонені Женевським протоколом. Таким чином РФ може перевіряти реакцію світової спільноти, аби розширити згодом номенклатуру використання хімічної зброї. Про це повідомляє Армія.inform.

Загалом у грудні 2023 року зафіксовано 81 випадок використання російських гранат з отруйними речовинами. Серед них – граната РГ-Во, яку окупанти застосували вперше.

«Ця граната містить хлорацетофенон – речовину задушливої дії, заборонена Женевським протоколом про застосування на війні задушливих, отруйних або інших подібних газів», – розповів представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Андрій Рудик.

У Центрі досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки припускають, що при потраплянні такої гранати у приміщення або в бліндаж достатньо 5 хвилин, аби вбити там людей.

Досліджений зразок РГ-Во виготовлений в 2023 році на заводі, який працює ще з часів СРСР.

«Таким чином у 2017 році Росія збрехала про виконання взятих на себе зобов’язань відповідно до Конвенції про заборону хімічної зброї 1993 року, згідно з якою мала знищити саму зброю та виробничі потужності, де вона виготовлялася», – наголосив Андрій Рудик.

У Центрі досліджень припускають, що зараз Росія намагається перевіряти реакцію світової спільноти, аби згодом розширити номенклатуру використання хімічної зброї.

Додамо, що з початку широкомасштабного російського вторгнення і дотепер зафіксовано 626 російських атак із використанням хімічних речовин. До грудня 2023 року окупанти використовували гранати К-51 та РГР подразливої дії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Military media center

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *