ОСТАННІ НОВИНИ

Потрібен чіткий план відновлення України, схожий на «план Маршалла», – Зеленський

Олег Дерев'янко

|

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на саміті «Групи семи» закликав скласти план відновлення України, схожий на «план Маршалла» після Другої світової війни. Про це повідомили в Офісі президента.

«Нам потрібен чіткий план відновлення України. Схожий із тим, як був план Маршалла для Європи після війни. Звісно, такий, що відповідає потребам нашого часу й України. Друзі, давайте разом складемо такий план відновлення та підтвердимо його теж спільною декларацією G7+ – декларацією відновлення. Це буде також і декларацією миру, бо завдяки відновленню люди побачать, що мир справді буде, що ми в нього віримо і дбаємо про настання миру так само, як і про оборону», – сказав Зеленський.

За словами президента, деталі такої угоди можуть бути опрацьовані представниками України та країн G7 «так само, як вони опрацювали декларації безпеки».

«Це може бути ідеальним рішенням із погляду своєчасності та символізму – підготувати декларацію відновлення якраз до саміту НАТО у Вашингтоні та ухвалити її під час саміту», – додав Зеленський.

Нагадаємо, у четвер, 13 червня, Володимир Зеленський прибув на саміт «Групи семи» в Італію, присвячений серед іншого ситуації в Україні та її подальшій підтримці з боку Заходу.

Згодом Україна підписала безпекову угоду з Японією. Згідно з нею, Японія надасть нашій державі 4,5 млрд доларів і продовжить допомагати протягом усього десятирічного терміну дії угоди.

Довідка

План Маршалла – це програма економічної допомоги європейським державам після Другої світової війни, яку висунув у 1947 році державний секретар США Джордж Маршалл. Він запропонував таку ж допомогу СРСР та його супутникам, але Йосип Сталін відхилив її.

Програма допомоги реалізовувалася протягом чотирьох років, з квітня 1948 року до червня 1952 року. У той час США передали близько 13 мільярдів доларів у вигляді технічної й економічної допомоги для підтримки відновлення економіки європейських країн.

План Маршалла був один із перших поштовхів до європейської інтеграції.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *