ОСТАННІ НОВИНИ

У Любліні країни Тримор’я обговорили екологічні наслідки російської агресії

Олег Дерев'янко

|

У четвер, 13 червня, у Любліні відбувся Конгрес місцевого самоврядування Тримор’я, де виконувач обов’язків керівника Львівської облради Юрій Холод закликав регіони Мережі трьох морів спільно боротися з наслідками російської агресії. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської обласної ради.

За даними відомства, у зустрічі беруть участь 700 гостей з 12 країн, зокрема України, Іспанії, Хорватії та Литви.

Під час виступу на панельній дискусії за участі голів обласних рад України Юрій Холод наголосив, що країни регіону Центральної та Східної Європи вже сьогодні зіштовхнулися з довгим списком проблем, пов`язаних з російсько-українською війною, зокрема екологічного характеру.

Виконувач обов’язків керівника Львівської облради зазначив, що постійні бомбардування та обстріли усіх регіонів України призводять до викиду в навколишнє середовище великої кількості токсичних хімічних речовин. Крім того, на окупованих територіях та прифронтових ділянках знищені ліси, багато видів рослин, цілі екосистеми, а дикі тварини були змушені мігрувати.

«Насправді ці екологічні проблеми не мають кордонів. Забруднені води річок та повітря, переносять хімікати, які осідають та мають вплив на території наших сусідніх держав, адже спільно з нашими країнами-сусідами: Польщею, Угорщиною, Румунією та Молдовою маємо такі великі водні артерії, як Дунай, Дністер, Західний Буг, Прут і Тиса», – наголосив Юрій Холод.

За його словами, відновлення екології регіону потребуватиме десятків років.

«І без спільної роботи усіх нас та міжнародної підтримки нам не справитися. Тож від імені усіх тут присутніх представників областей України закликаю об’єднати усі наші сили та спільно боротися з наслідками російської агресії», – додав він.

Під час панельних дискусій учасники Конгресу обговорюють співпрацю асоційованих партнерів з регіонами Мережі Тримор’я та Європейським Союзом в контексті геополітичних змін, спричиненими агресією росії. Також у зв’язку з початком переговорів про вступ до ЄС України та Молдови, та питання енергетичної безпеки, транспортної інфраструктури, диджиталізації, культури.

Довідка

Ініціатива Тримор’я (Three Seas Initiative, 3SI) була започаткована у 2015 році. Вона об’єднує 12 держав, що розташовані між Адріатичним, Балтійським і Чорним морями: Естонія, Латвія, Литва, Польща, Чехія, Словаччина, Австрія, Угорщина, Словенія, Хорватія, Румунія та Болгарія. 20 червня 2022 року статус партнера-учасника ініціативи отримала Україна.

У рамках Ініціативи 29 червня 2021 року було підписано «Люблінську декларацію» про створення Мережі регіонів трьох морів – прямої співпраці органів місцевого самоврядування країн-учасниць Ініціативи Тримор’я. Львівська область офіційно приєдналася до Мережі, як асоційований член, у травні 2023 року. Станом на сьогодні у Мережу об`єднані 22 регіони з Литви, Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, України та румунська Агенція регіонального розвитку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *