ОСТАННІ НОВИНИ

Україна та США підписали 10-річну безпекову угоду

Олег Дерев'янко

|

Президент США Джо Байден і Президент України Володимир Зеленський 13 червня підписали 10-річну двосторонню угоду про безпеку, спрямовану на посилення оборонних спроможностей Києва. Про це пише Європейська правда з посиланням на Reuters.

Угода, підписана на полях саміту «Групи семи» в Італії, має стати кроком на шляху до «майбутнього членства України в НАТО» та підтверджує підтримку Сполученими Штатами Києва в захисті суверенітету й територіальної цілісності.

«Для забезпечення безпеки України обидві сторони визнають, що Україна потребує значної військової сили, потужного потенціалу та постійних інвестицій у свою оборонно-промислову базу, які б відповідали стандартам Північноатлантичного Альянсу», – йдеться в тексті договору.

Там також закріплений намір США надавати довгострокову матеріальну, навчальну та консультативну, технічну, розвідувальну, безпекову підтримку. Також надавати оборонно-промислову, інституційну та іншу підтримку для «розвитку українських сил безпеки і оборони, здатних захистити суверенну, незалежну, демократичну Україну і стримати майбутню агресію».

У разі збройного нападу на Україну або загрози такого нападу американські та українські посадовці, згідно з угодою, зустрінуться протягом 24 годин, щоб проконсультуватися та визначити, які додаткові оборонні потреби потрібні Україні.

За даними Офісу президента, США підтримуватимуть Україну в розбудові багаторівневої та інтегрованої системи протиповітряної та протиракетної оборони, зокрема спираючись на системи Patriot. Координуватимуть з Україною та союзниками модернізацію Повітряних сил нашої держави та закупівлю ескадрилей сучасних винищувачів четвертого покоління (включно з, але не обмежуючись літаками F-16), а також допомагатимуть у розвитку інших спроможностей, зокрема БпЛА.

У документі йдеться про співпрацю щодо розвитку оборонно-промислової бази України завдяки спільним оборонним дослідженням, розробці, виробництву, а також підтримці збільшення виробництва в нашій країні необхідних озброєнь, боєприпасів та обладнання.

Угода фіксує основні напрями довгострокової допомоги США щодо економічного відновлення, впровадження реформ та продовження підтримки Української формули миру.

Передісторія

На саміті НАТО у липні 2023 року країни G7 погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Дотепер до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились понад три десятки країн. Наприкінці 2023 року Україна почала перемовини й з Євросоюзом щодо «колективних безпекових гарантій».

Втім паралельно Україна веде переговори з низкою країн, бажаючи укласти з ними двосторонні угоди щодо гарантій безпеки. Перший такий документ Україна підписала з Великобританією у січні.

Згодом двосторонню безпекову угоду Україна уклала з ФранцієюНімеччиною, Данією, Канадою та ІталієюБельгієюПортугалієюШвецієюІсландієюНорвегією та Японією.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *