ОСТАННІ НОВИНИ

Голова Європарламенту закликала до змін у ЄС, аби підготуватись до вступу України

Андрій Котенський

|

Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола підтримує зміни в Європейському Союзі пов’язані з підготовкою до прийняття в майбутньому нових членів – насамперед України. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на інтерв’ю Метсоли The Guardian.

Голова Європарламенту сказала, що очікує початку офіційних переговорів про вступ до Євросоюзу з Україною до Різдва. “Якщо вони йдуть швидко, ми повинні відповідати цій швидкості”, – пояснила вона.

На думку Метсоли, зволікання з розширенням ЄС лише підживлюватиме націоналізм і ультраправі сили.

«Це збільшує крайнощі в політичному спектрі, євроскептицизм. Кампанії в країнах-кандидатах на вступ ведуться, і програються або виграються, на основі мрії та надії на ЄС», – вважає голова Європарламенту.

У зв’язку з майбутнім розширенням ЄС вона закликала до змін об’єднання, аби підготувати його до прийняття нових членів. Серед іншого, претенденти на членство повинні мати доступ до певних переваг членства – як-то безкоштовного роумінгу чи зняття торговельних бар’єрів.

«Ми роками говорили, що Україна не може бути підключена до європейської електромережі. Як тільки почалася війна, нам знадобилися лічені дні, щоб це зробити. Зрештою, це завжди залежало від політичної волі», – навела Метсола приклад.

Як повідомляв Львівський портал" href="https://portal.lviv.ua/">Львівський портал, президент Володимир Зеленський хоче, аби переговори щодо вступу України до Євросоюзу розпочались ще у 2023 році. Тому він на початку вересня закликав Верховну Раду ухвалити всі закони, необхідні для старту цього процесу.

Україна офіційно стала кандидатом у члени Євросоюзу у червні 2022 року. До початку переговорів про вступ Україна має виконати сім умов.

Станом на червень 2023-го, як казали у ЄС, було виконано вже дві умови, вони пов’язані зі судовою реформою та законом про медіа. Днями Верховна Рада також ухвалила закон про нацменшини, який теж був однією з умов щодо початку переговорів про членство у Євросоюзі.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зі свого боку неодноразово наголошувала, що Україна стане членом ЄС, але про те, коли б приблизно це могло статись, жодних припущень не висловлювала. У липні вона сказала, що її вражають темпи просування України на шляху до Євросоюзу. За словами фон дер Ляєн, якщо оперативність введення реформ збережеться, то Україна швидко зможе стати частиною ЄС.

Водночас президент Європейської ради Шарль Мішель говорить, що ЄС повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль говорить, що уряд розраховує провести переговори про вступ та підписати угоду про членство в ЄС протягом двох років, тобто до 2025 року. Про такі ж часові межі нещодавно заявила й віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *