ОСТАННІ НОВИНИ

Ізраїль оголосив генсека ООН персоною нон ґрата

Олег Дерев'янко

|

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац оголосив генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша персоною нон ґрата та заборонив йому в’їзд до країни. Про це він повідомив у соцмережах.

«Той, хто не здатен однозначно засудити злочинний напад Ірану на Ізраїль, як це зробила майже кожна країна світу, не заслуговує на те, щоб ступати на ізраїльську землю», – йдеться у повідомленні.

За словами глава МЗС Ізраїля, Гутерреш «до сьогодні не засудив різанину та сексуальні злочини, вчинені вбивцями ХАМАС 7 жовтня» та «надає підтримку терористам, ґвалтівникам і вбивцям з ХАМАСу, “Хезболли”, хуситам, і зараз – світовому терористичному центру Ірану».

Кац заявив, що Гутерреш «запам’ятається як пляма в історії ООН».

«Ізраїль продовжуватиме захищати своїх громадян та підтримувати свій статус і національну честь з Антоніу Гутеррешем або без нього», – додав він.

Як повідомляв Львівський портал, у вівторок вночі, 1 жовтня, Іран здійснив масований ракетний обстріл по території Ізраїлю, запустивши 180 балістичних ракет.

За заявою «Революційної гвардії» Ірану, ця атака є відповіддю на вбивство лідерів ХАМАСу та «Хезболли» – Ісмаїла Ганії, Хасана Насралли та Аббаса Нілфорушана. Вони попереджають, що Ізраїль знову стане ціллю, якщо вирішить помститися.

Місія Ірану в ООН також підкреслила, що наступна атака «буде більш нищівною», якщо Ізраїль «наважиться відповісти або вчинить подальші акти зловмисності».

Приблизно о 20:30 Армія оборони Ізраїлю дозволила громадянам залишати бомбосховища, заявивши, що загроза нових атак з боку Ірану не виявлена.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу пообіцяв відплатити Ірану за завданий масований ракетний обстріл. Іран у своїй ракетній атаці вперше застосував гіперзвукові ракети Fattah, а 90% цих ракет нібито успішно вразили свої цілі.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш засудив «розширення конфлікту на Близькому Сході» та закликав до припинення вогню. Його заява була лаконічною та складалася з двох речень.

Довідка

Відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні відносини (1961), держава може в будь-який час і без пояснення причин оголосити будь-якого дипломата «персоною нон ґрата». Це означає, що дипломат мусить залишити країну. Таке рішення може бути прийняте навіть до того, як людина прибуде в країну.

Якщо оголошена «персоною нон ґрата» особа не покине країну, держава «може відмовитися визнавати цю особу членом дипломатичної місії».

Хоча дипломатичний імунітет захищає персонал від цивільного або кримінального переслідування, вони зобов’язані поважати закони держави, що приймає, згідно з Віденською конвенцією.

Оголошення особи «персоною нон ґрата» може використовуватися за наявності підозри її у шпигунстві («діяльності, несумісній зі статусом»). Іноді це просто знак незадоволення країни.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Антоніу Гутерреш / X

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *