ОСТАННІ НОВИНИ

До 2030 року? Боррель закликає озвучити для України дату вступу до ЄС

Андрій Котенський

|

Високий представник Європейського Союзу з зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель підтримав визначення орієнтовного часу вступу до Євросоюзу нових членів, зокрема України. Але він також нагадав, що для цього необхідно виконати всі умови вступу до ЄС, повідомляє Європейська правда.

На пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ в іспанському Толедо топ-дипломат Євросоюзу вказав, що питання розширення «витало над нашими дискусіями».

«Україна повинна стати членом ЄС, Західні Балкани – теж, і швидко. Гадаю, війна в Україні мала побічним ефектом прискорення процесу розширення – який, однозначно, є процесом на основі заслуг: держава-кандидат стане членом, коли виконає всі умови.

Але водночас, на мою думку, непогано б зафіксувати політичну ціль, горизонт, аби надати політичному процесу поштовх. І звісно, (поштовх – ред.) для нас, бо ми теж повинні готуватись до розширення, яке може призвести до появи десятьох нових членів», – повідомив Жозеп Боррель.

Боррель не уточнив, яких саме нових 10 членів ЄС він має на увазі.

За його словами, «часова мета» розширення ЄС може «мобілізувати нашу енергію та енергію держав-кандидатів».

Як відомо, 28 серпня президент Європейської ради Шарль Мішель на форумі в словенському курортному місті Блед заявив, що Європейський Союз повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року.

Перед присутніми лідерами він підкреслив, що розширення ЄС є і залишатиметься процесом, заснованим на заслугах, оскільки членство в ЄС несе як обов’язки, так і переваги.

Раніше повідомлялось, що Міністри закордонних справ країн Євросоюзу на неформальній зустрічі в Толедо знову не змогли дійти згоди щодо виділення восьмого траншу у розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру для фінансування військових потреб України через Угорщину.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *