ОСТАННІ НОВИНИ

Щойно відремонтована бруківка біля Органного залу вже валяється по дорозі

Андрій Котенський

|

Із нещодавно відремонтованої пішохідної зони біля Органного залу, що на вул. Степана Бандери, 8, вже вилітає старовинна бруківка. Фото халтурного ремонту доріжки, де за місяць після його завершення вже пошкоджено дорожнє полотно, опублікувала спільнота «Зручне місто».

На опублікованих світлинах частина відремонтованої доріжки вже в аварійному стані. Виявилось, що бруківка не надійно зафіксована і частина старовинного бруку вже валяється посеред дороги.

«Ох, але я так в захваті від цього неймовірного ремонту на просторі біля Органого залу! Такі неперевершені майстри працюють – бруківку положили і вона вже сама літає… І це такий захопливий досвід для всіх – ви, мабуть, навіть не замислювалися, наскільки весело бути постійно на краю переляку, пересуваючись по небезпечній території. Тепер наша вулиця здатна на дорожні сюрпризи, бо ви ніколи не знаєте, коли і куди злітає кусочок бруківки… Це справжня арена, де ви повинні бути готові до будь-якого випробування», – йдеться у дописі до фото.

Частина львів’ян не надто схвально відреагувала на проведену реконструкцію біля Органного залу ще в квітні. У соцмережах вони обурювались якістю замощеної бруківки, яка є нерівною, місцями із вм’ятинами й горбами, що створює незручності при ходьбі.

Крім того, майстри використали нову кладку, через що покриття стало не суцільним, адже бруківку замостили широко одну від одної.

Як раніше повідомляв Львівський портал, під час ремонту доріжки біля Органного залу зникла частина бруківки. Втім ЛКП «Львівавтодор» Львівському порталу повідомляли, що стара бруківка з-під Органного залу нікуди не зникла. Майже всю її використали повторно для замощення пішохідної зони. Проте під час ремонту не використали 53 м кв бруківки, її на зберігання вивезли на вул. Пластову. Саме тут на території очисних споруд «Львівводоканал» зберігали всю бруківку, раніше демонтовану з вул. Бандери під час реконструкції.

Додамо, що чорна базальтова бруківка є своєрідною візитівкою Львова. Востаннє її видобували ще за часів Австрійської імперії  у кар’єрах Альп. Тривалий час вони вже закриті, тому такого  матеріалу для дорожнього покриття вже не знайти, лише його аналоги.

Перед початком масштабної реконструкції вул. Степана Бандери восени 2020 року львів’яни вимагали зберегти тут автентичну базальтову бруківку, однак після ремонту її тут значно поменшало. Хоча у мерії запевняли, що замощення бруківкою залишиться на рівні 70-80%.

Ще наприкінці 2017 року активісти звинуватили міського голову Львова Андрія Садового та його поплічників у розкраданні старовинної бруківки. Згодом за цю справу взялась прокуратура, а в мерії своєю чергою запевняли, що всю бруківку, яку демонтують у Львові під час ремонтів доріг, обов’язково обліковують і передають на зберігання.

Згодом львів’яни реєстрували петицію до міської ради з вимогою заборонити демонтаж історичної бруківки у Львові. Однак це залишилось на рівні пропозиції.

Прецедент виник також і влітку 2020 року, коли на території приватного будинку у Винниках виявили гору старовинної бруківки. Власник казав, що купив її на OLX. Справою тоді зацікавились правоохоронці.

За рік по тому у Брюховичах згорів будинок подвір’я якого було вимощено старовинною базальтовою бруківкою.  Правоохоронці мали перевірити, звідки у мешканця Брюхович старовинна бруківка, але про результат перевірки громаду так і не повідомили.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *