ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни розмістили «Гради» на території ЗАЕС

Анастасія Диняк

|

Росіяни розмістили біля енергоблоку на тимчасово захопленій Запорізькій АЕС кілька реактивних систем залпового вогню «Град». Це може свідчити про провокації. Про це повідомили в «Енергоатомі».

Так, реактивні системи окупанти встановили біля енергоблока № 6 біля станційного сухого сховища відпрацьованого ядерного палива. Раніше там вони таємно будували «захисні споруди».

Це може свідчити про те, що ворог готує нові провокації. Зокрема, обстріли протилежного берегу Дніпра, зокрема міст Нікополь та Марганець з цих «Градів». Окупанти переконані, що ЗСУ не стрілятимуть у відповідь, адже вони будуть «прикриті» енергоблоками та сховищем відпрацьованого ядерного палива.

«Енергоатом» вже повідомив МАГАТЕ про додаткове розміщення РСЗО «Град» безпосередньо на майданчику ЗАЕС.

Як повідомляв Львівський портал, нещодавно президент «Енергоатома» Петро Котін заявив, що російські війська можуть забратися із окупованої Запорізької АЕС. Він бачить ознаки того, що це може статись.

Згодом гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що сподівається досягти угоди з РФ і Україною про створення зони безпеки на Запорізькій атомній електростанції ще до кінця 2022 року.

6 грудня офіційна представниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що РФ не відводитиме свої війська з території ЗАЕС в межах угоди про створення зони ядерної безпеки довкола неї

Що відбувається на ЗАЕС

Російські війська почали обстрілювати Запорізьку АЕС, яка є найбільшою в Європі, з початку серпня. Через це станція неодноразово була знеструмлена, через пошкодження існували ризики викиду радіоактивних речовин. Крім того, в енергоблоки рашисти звозили свою військову техніку та боєприпаси, що було фактичним мінуванням.

Військову діяльність росіян навколо ЗАЕС засудили Євросоюз та ООН. Країни G7 вимагають, аби Росія негайно повернула контроль над ЗАЕС Україні. Вимогу до Росії негайно вивести свої війська з території станції висунули 43 країни світу. На початку вересня на станцію приїжджала місія МАГАТЕ.

Зі свого боку керівництво збройних сил Росії спочатку відверто шантажувало Україну і світ підривом Запорізької АЕС, а потім – зупиненням роботи станції.

У США та Великій Британії заявили, що аварія на Запорізькій АЕС, яку можуть спричинити росіяни, стане порушенням п’ятої статті статуту НАТО. Тобто удар по ЗАЕС викличе відповідь військових сил країн НАТО.

На початку жовтня президент РФ Владімір Путін привласнив ЗАЕС. У «Енергоатомі» назвали цей указ «нікчемним, абсурдним та неадекватним», як решту заяв щодо станції.

Додамо, що окупанти захопили Запорізьку АЕС ще на початку березня. Відтоді вона перебуває виключно під контролем російських військ.

«Енергоатом» уже підрахував, що збитки від окупації росіянами ЗАЕС вже перевалили за 28 млрд грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *