ОСТАННІ НОВИНИ

Країни G7 вимагають негайного повернути контроль над ЗАЕС Україні

Ірина Марчук

|

Глави Міністерств закордонних справ «Групи семи» (G7) оприлюднили заяву з приводу ситуації на Запорізькій атомній електростанції. У якій вимагають від Росії негайно повернути контроль над АЕС Україні, пише Європейська правда.

«У цьому контексті ми вимагаємо, щоб Росія негайно повернула законному суверенному власнику, Україні, повний контроль над Запорізькою атомною електростанцією, а також над усіма ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України для забезпечення їх безпечної та надійної експлуатації», – йдеться у заяві міністрів G7, опублікованій на сайті МЗС Німеччини 10 серпня.

Відтак міністри підкреслили, що український персонал, який обслуговує Запорізьку АЕС, повинен мати можливість виконувати свої обов’язки без загроз та тиску.

«Саме триваючий контроль Росії над станцією становить загрозу для регіону», – сказано у тексті заяви.

Водночас міністри закордонних справ «Групи семи» заявили про підтримку зусиль генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі щодо зміцнення ядерної безпеки в Україні.

До того ж, вони наголосили на важливості сприяння експертної місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС для вирішення питань ядерної безпеки у той спосіб, який «поважає повний суверенітет України над її територією та інфраструктурою».

Також у заяві зазначено: «Співробітники МАГАТЕ повинні мати безпечний і безперешкодний доступ до всіх ядерних об’єктів в Україні та безпосередньо і без втручання спілкуватися з українським персоналом, відповідальним за експлуатацію цих об’єктів».

Нагадаємо, що у п’ятницю, 5 серпня, російські окупаційні війська двічі обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. Спершу вони поцілили у високовольтну лінію зв’язку автотрансформатора, через що довелося від’єднати від мережі цілий блок.

Потім ворог вдарив по ЗАЕС із реактивних систем залпового вогню. Три «прильоти» були прямо на майданчику станції біля одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор. В «Енергоатомі» кажуть, що тепер існують ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин.

Наступного дня, 6 серпня, російські окупанти знову ракетами обстріляли майданчик Запорізької атомної станції. Внаслідок ракетних обстрілів було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. У компанії пояснюють, що через обстріли наразі неможливо відстежити рівень радіаційного фону. Також отримав осколкове поранення один працівник.

Президент Володимир Зеленський назвав обстріл ЗАЕС актом терору і закликав світ запровадити санкції проти всієї атомної галузі рф. Військову діяльність росіян навколо ЗАЕС вже засудив Євросоюз.

В «Енергоатомі» додають, що російська армія, обстрілюючи ЗАЕС, хоче відрізати її від енергосистеми України та знеструмити південь. Більше того, окупанти завезли в зали енергоблоків №1 і №2 свою зброю і вибухівку, що є фактичним мінуванням енергоблоків з двома ядерними реакторами найбільшої в Європі атомної електростанції.

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) після обстрілу росіянами Запорізької АЕС попередили про ядерну катастрофу та наполягають на місії МАГАТЕ на станцію.

Тепер керівництво збройних сил росії відверто взялось шантажувати Україну і світ підривом Запорізької АЕС.

Як повідомив президент Енергоатома Петро Конін, росія почала реалізовувати план щодо підключення Запорізької АЕС до російської енергосистеми та відлючення її від української.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *