ОСТАННІ НОВИНИ

Через скандального забудовника львів’яни залишились без світла

Наталя Дуляба

|

У п’ятницю, 12 квітня, мешканці ЖК «Львівська брама», що в Рясному на вул. Шевченка, 418, вийшли на протест, бо залишились без світла через забудовника – скандально відомої у Львові компанії «Ірокс». Про це повідомляє Львівський портал.

Декілька десятків львів’ян зібрались під будівлею «Львівенергозбуту» з вимогою, аби компанія уклала з ними угоду на постачання електроенергії, а не з забудовником, ПрАТ «Ірокс». Саме через нього досі йде живлення до будинку, оплату мешканці проводять теж на його рахунок.

Однак забудовник тепер заборгував «Львівенергозбуту» понад 240 тисяч грн, через що «Львівобленерго» призупинило постачання електроенергії мешканцям ЖК «Львівська брама». Таким чином понад 200 квартир залишились без світла.

«Наше ОСББ неодноразово пропонувало ТОВ “Львівенергозбут” укласти договір на постачання електроенергії, однак там надають перевагу співпраці з ПрАТ “Ірокс” і не бажають розривати угоду з забудовником. Кошти за електропостачання ми змушені відшкодовувати на рахунок “Ірокса” через те, що він не виконав рішення суду і не здав в експлуатацію мережі будинку. Ми справно все оплачуємо, але вже другий день сидимо без світла. Впоратись із забудовником самотужки ми вже не можемо, оскільки він не реагує, а поліція, таке враження, взагалі з ним співпрацює», – розповідають мешканці ЖК на вул. Шевченка, 418.

Після акції протесту під «Львівенергозбутом» люди вирушили під Головне управління Нацполіції Львівщини, аби вкотре привернути увагу до своєї проблеми й закликати правоохоронців до розслідування справи щодо скандального забудовника. У руках вони тримали плакати з написами: «Поліція прикриває скандального забудовника?», «Поліція, розслідуй кримінал на ПрАТ “Ірокс”», «Поліція, ти з “Іроксом” чи з народом?».

У коментарі Львівському порталу в «Львівенергозбуті» зазначили, що договір із компанією «Ірокс», незважаючи на борги, не можуть розірвати в односторонньому порядку, адже такої можливості юридично не існує. А сам забудовник згоди на це категорично не дає, пояснюють енергетики.

Тим часом у «Львівобленерго» кажуть, що знеструмити ЖК «Львівська брама» були змушені на вимогу «Львівенергозбуту».

Складність вирішення цієї проблеми полягає у тому, що чинні норми законодавства не передбачають можливості укладення самими мешканцями необхідної документації з енергетиками. Це повинен зробити сам забудовник. Тільки після цього «Львівобленерго» проводить розпуск електроенергії й укладає договори з кожним власником квартири у будинку.

Наразі ж ПрАТ «Ірокс» не здав мережі «Львівської брами» в експлуатацію, а всі послуги, в тому числі й електропостачання, подає мешканцям через комунікації, проведені ще як до будівельного майданчика. Звернутись до енергетиків і владнати цю проблему забудовник теж не може, бо ЖК зведений незаконно, відповідно, сам будинок теж не введений в експлуатацію. Відтак саме мешканці стали заручниками цієї ситуації.

Втім енергетики запевняють, що намагаються допомогти і владнати цю проблему. Першим кроком має стати виплата 240 тисяч грн боргу «Ірокса».

«Сьогодні, 12 квітня, відбулась робоча зустріч ініціативної групи ОСББ ЖК “Львівська брама” та представників ТОВ “Львівенергозбут”. На зустрічі було окреслено шляхи вирішення ситуації щодо погашення заборгованості ПрАТ “Ірокс” перед ТОВ “Львівенергозбут”. У понеділок, 15 квітня, відбудеться додаткова робоча зустріч, на яку зберуться представники ОСББ, ПрАТ “Ірокс”, ТОВ “Львівенергозбут” та голова Шевченківської райадміністрації. На цій зустрічі всі сторони намагатимуться спільно вирішити ситуацію, що склалась», – коментують в «Львівенергозбуті».

Як кажуть жителі будинку, Львівська міськрада зі свого боку теж пробує допомогти. Її представники приходили 10 квітня на збори мешканців ЖК «Львівська брама», а також мали зустріч із забудовником, втім наскільки все це може бути результативно, наразі незрозуміло.

Передісторія

ПрАТ «Ірокс» – скандально відомий у Львові забудовник. Крім цього об’єкта, він без необхідних дозволів звів у Львові ще кілька житлових будинків, зокрема на вул. Антонича, 1 та на вул. Тернопільській, 42. Львівська міська рада роками бореться із цією компанією у судах, а також включила її до переліку недобросовісних забудовників й закликала львів’ян не купувати в неї квартир.

ЖК «Львівська брама» на вул. Шевченка, 418 «Ірокс» теж збудував незаконно. Фірма не отримала містобудівні умови та обмеження і не оформила земельні документи на будівництво. Ділянка під цей житловий комплекс досі не оформлена, хоча є в комунальній власності Львівської міськради.

У 2008 році обласна інспекція ДАБК дозволила «Іроксу» розпочати будівництво ЖК «Львівська брама». У 2016 році міська інспекція ДАБК через суд намагалась скасувати цей наказ. Однак після тривалих судових розглядів у 2021 році Верховний Суд відправив справу на повторний розгляд, зараз її слухають у Львівському окружному адмінсуді.

Дотепер цей житловий комплекс не введений в експлуатацію, за комунальні послуги мешканці платять на пряму «Іроксу», який використовує комунікації, проведені ще як до будівельного майданчика.

Самі мешканці змогли через суд зареєструвати право власності на квартири, хоча мерія Львова неодноразово заявляла про намір знести цей об’єкт. Також люди нещодавно створили власне ОСББ, однак забудовник скасував його у суді.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, директором і співзасновником компанії «Ірокс» є Ігор Микичак. У 2018 році його затримували за підозрою у шахрайстві та підробленні документів під час будівництва одного з ЖК. Як відомо, вирок у цій справі досі не винесли.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *