ОСТАННІ НОВИНИ

США не мають «плану Б» для військової допомоги Україні, – Bloomberg

Ольга Денисяка

|

США не мають «плану Б» у питанні про військову допомогу Україні, за винятком заблокованих через розбіжності в Конгресі 60 мільярдів доларів. Як повідомляє Радіо Свобода, про це пише Bloomberg із посиланням на неназваних американських чиновників.

За словами співрозмовників агентства, Білий дім розчарований як республіканцями, які з осені 2023 року затримують допомогу Києву, так і союзниками в Європі, яким, на думку адміністрації Джо Байдена, варто було б передати Україні прибуток від заморожених активів Росії.

Крім цього, у Вашингтоні вважають, що держави Євросоюзу мають оперативно відреагувати на прохання Києва й організувати постачання систем ППО Patriot із власних запасів.

Після масованої повітряної атаки Росії в ніч проти 11 квітня президент України Володимир Зеленський вкотре закликав партнерські країни прискорити посилення української ППО. Минулого тижня Зеленський заявив, що Україні для повного закриття своєї території від російських повітряних атак потрібно 25 зенітних ракетних комплексів Patriot.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вказав на те, що Україна сподівається якнайшвидше домовитися про постачання семи додаткових батарей системи протиповітряної оборони Patriot, розглядає навіть варіант їх позики.

Напередодні Європарламент відмовився ухвалювати рішення щодо фінансування Ради ЄС, допоки країни Євросоюзу не ухвалять рішення щодо забезпечення України додатковими системами Patriot. Це рішення було ухвалене з ініціативи євродепутата, колишнього прем’єр-міністра Бельгії Гі Верховстадта. У своєму виступі він заявив, що, за словами голови зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепа Борреля, європейські країни мають 100 батарей Patriot.

Конгрес США з минулої осені не може схвалити виділення Україні військової допомоги.

Сенат США у лютому підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву. Проте Палата представників, де більшість мають республіканці, досі не розглянула цей законопроєкт. Значна частина республіканців орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.

Спікер Палати представників Майк Джонсон (республіканець) нещодавно припустив, що пакет, який включає допомогу Україні, буде включати «деякі важливі нововведення». У цьому контексті Джонсон згадав про заарештовані російські активи, заморожені в США, а також концепцію позики.

Президент Володимир Зеленський днями заявив, що утому випадку, якщо Конгрес США не схвалить військову допомогу для протистояння вторгненню Росії, Україна «програє війну».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *