ОСТАННІ НОВИНИ

У Британії розглядають можливість надання Україні прототипу лазерної зброї

Маркіян Рой

|

Міністр оборони Британії Грант Шаппс припустив, що зразки найновішої лазерної зброї, яку розробляють у Сполученому Королівстві, теоретично можуть бути надані Україні як посилення ППО ще на етапі прототипів – що, втім, може статися не раніше як через кілька років. Про це повідомляє Європейська правда.

Шаппс припустив, що прототипи новітньої системи лазерної зброї спрямованої енергії (LDEW) DragonFire, яку вперше випробували у січні 2024 року, у майбутньому потенційно можна було б передати Україні для застосування і тестування у реальних умовах, не чекаючи, доки вдосконалення системи завершать до фінального варіанта.

Спершу планувалося, що DragonFire почнуть ставити на виробництво у 2032 році, тепер у Міноборони Британії заявили, що розраховують досягти цього раніше – у 2027 році.

Спілкуючись зі ЗМІ у центрі досліджень військових технологій у Солсбері, Шаппс сказав, що дослідить можливості ще більше прискорити темпи розробки, щоби її можна було застосувати у реальних умовах – зокрема, в Україні.

«У нас триває два великих конфлікти – один у морі (ймовірно, йдеться про протистояння бойовикам-хуситам, які обстрілюють торгові судна у Червоному морі. – Ред.), один у Європі. Наявність зброї, яка здатна ефективно збивати дрони, може дуже вплинути на розвиток подій», – зазначив Шаппс.

Він зазначив, що хотів би прискорити зазвичай дуже тривалі процедури розробки-закупівлі до набагато менших термінів, щоби систему якнайшвидше можна було почати розгортати на суднах і, потенційно, на суходолі для застосування проти ударних безпілотників.

«Не важко уявити, як це могло б допомогти, наприклад, Україні», – сказав міністр.

«(Нова система закупівель) орієнтована на те, щоб не чекати, що у нас є досконала на 99,9% зброя перед тим, як вона поїде «в поля», а вийти на умовні 70%, почати її застосовувати і потім розвивати далі», – пояснив Шаппс.

На питання про те, чи може DragonFire бути готовою раніше 2027 року, він сказав, що обговорював такі можливості з фахівцями, і що система «не обов’язково має бути ідеальною на 100%, щоб українські військові можливо отримали її для застосування», але реалістичною датою виглядає все ж 2027 рік.

«Але, звісно, я буду досліджувати варіанти, як ми можемо прискорити процес… У більш небезпечному світі наш підхід до закупівель потрібно змінювати відповідно. Нам треба вміти діяти швидше і глобальніше», – наголосив Шаппс.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *