ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські медики видалили пухлину легені через три проколи

Олег Дерев'янко

|

У Львові в лікарні святого Луки 47-річній пацієнтці видалили в легені новоутвір через три двосантиметрові проколи. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міськради.

47-річна львів’янка Людмила Сидорук у січні проходила планове обстеження в поліклініці. На оглядовій рентгенографії лікарі помітили патологічні зміни, тому провели КТ грудного відділу і виявили в лівій легені новоутвір.

«Я була шокована, коли лікарі знайшли пухлину. В мене ніколи не було скарг на проблеми з диханням. Я не палю, рідко хворію, а навіть, якщо хворію, то перебіг нескладний. Я веду здоровий спосіб життя, багато рухаюся», – розповідає жінка.

На лікування Людмилу скерували до лікарні святого Луки, де їй зробили КТ всього тіла, аби виключити поширення патологічних вогнищ на інші органи та тканини. Також зробили відеобронхоскопію, щоб оцінити стан бронхіального дерева.

Торакальні хірурги вирішили оперувати пацієнтку найменш травматичним способом – торакоскопічно. Звичне втручання проводять з розкриттям грудної клітки. Під час такої відкритої операції розріз становить 15-20 см.

Проте спеціалісти взялися видаляти пухлину через три проколи, завдовжки всього по 2 см. Хірурги видалили нижню частку лівої легені разом з пухлиною та групою лімфатичних вузлів.

«Малоінвазивна хірургія – це метод операційного втручання на легенях, якому надають перевагу в цілому світі. Ми також в повній мірі впроваджуємо його в себе. Звичайно, це вимагає відповідного обладнання, інструментарію, а також кваліфікації хірургів. Зараз у нашій лікарні ми проводимо кожну другу операцію на органах грудної клітки таким методом», – розповідає торакальний хірург лікарні святого Луки Тарас Мельничук.

Він також зазначив, що цей метод знижує ризик крововтрати, зменшує травматизацію і тривалість реабілітації. Також мінімізує ризик післяопераційних ускладнень.

Операція з видалення новоутвору легені тривала чотири години та минула успішно. Зараз лікарі та пацієнтка очікують на результати гістології. Якщо пухлина виявиться злоякісною, то жінці призначать хіміотерапію.

Завдяки торакоскопічному методу вже наступного дня після операції пацієнтка самостійно пересувалася, а на шостий день її виписали з лікарні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *