ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ ідентифікувала російських хакерів, які атакували «Київстар»

Наталя Дуляба

|

Масштабну атаку на «Київстар» здійснили хакери російського ГРУ, згодом матеріали відправлять на розгляд у Міжнародний кримінальний суд. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Як розповів начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк, спецслужби вже ідентифікували виконавців хакерської атаки і зараз збирають доказову базу.

Масштабний збій у роботі «Київстару» влаштували хакери угруповання SandWorm, яке є штатним підрозділом Головного розвідувального управління Генштабу РФ (більш відомого як ГРУ). Після проведення всіх експертиз та оголошення підозр матеріали цього розслідування передадуть до Міжнародного кримінального суду у Гаазі.

«Ми працюємо, щоб за нашим законодавством оголосити підозри, а у подальшому передати ці справи в МКС. Воєнних злочинців мають судити на міжнародному рівні» – зазначив Ілля Вітюк, підкреслюючи, що кібератаки по цивільній інфраструктурі мають бути визнані воєнними злочинами.

Наразі триває низка експертиз щодо уражених хакерами систем і завданих компанії збитків. Також спецслужби спрямувала запити на отримання додаткової інформації від міжнародних партнерів.

Водночас Ілля Вітюк підкреслив, що у межах кримінального провадження опрацьовують всіх учасників вертикалі, які були причетні до цієї атаки.

«Відповідати за скоєне має не лише конкретний хакер, але і, як мінімум, керівник військової частини і керівництво спецслужби, яка здійснює деструктивну діяльність», – наголосив він.

Водночас посадовець підкреслив, що у світі є лише три випадки, коли оголошували підозри хакерам за кібератаки на інфраструктуру. При чому один із них – якраз результат СБУ.

Нагадаємо, 12 грудня 2023 року стався масштабний збій у роботі оператора мобільного зв’язку «Київстар», спричинений потужною хакерською атакою.

Мільйони абонентів залишилися повністю без зв’язку й інтернету. Лише на другу добу «Київстар» потроху почав відновлювати роботу мобільного зв’язку, інтернет запрацював аж 15 грудня. Втім відновлювальні роботи тривали й наступні кілька днів, однак ще певний час оператор не міг налагодити повноцінну роботу через нові збої.

Як відомо, відповідальність за атаку брала на себе російська так звана хакерська група «Сонцепьок».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *