ОСТАННІ НОВИНИ

Розкрадання майже 100 млн грн «Укрзалізниці»: фігуранти справи отримали підозри

Маркіян Рой

|

Ексрадникові Офісу президента Артемові Шилу та шістьом його спільникам про підозру в розкраданні грошей «Укрзалізниці». Зловмисники привласнили понад 94,7 млн грн на сфабрикованій закупівлі. Про це повідомляє пресслужба САП.

Слідством встановлено, що організована група була створена у 2021 році з метою контролю за грошовими коштами АТ «Укрзалізниця». У червні-грудні 2022 року керівник ОГ через підконтрольних службових осіб АТ «Укрзалізниця» забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів.

Під час розслідування зʼясувалось, що постачання трансформаторів відбувалося за завищеною вартістю.

Крім того, як підставу для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами співучасники використали лист СБУ «Щодо загроз державній безпеці», натомість звʼязки як компанії, яка «виграла» тендер на постачання, так і її контролера з РФ навмисно проігнорували. Було встановлено, що трансформатори закуповувались через зареєстровану в Болгарії фірму-прокладку у виробника з Узбекистану, яким частково володіють юридичні особи з Росії, та перепродавались «Укрзалізниці» за вдвічі завищеною ціною. Як наслідок, держкомпанія зазнала збитків на суму 94,7 млн грн, якими заволоділи учасники групи.

Правоохоронці повідомили про підозру сімом людям, причетним до розкрадання коштів товариства. Серед них:

  • керівнику організованої групи, радник Офісу президента України, а надалі – співробітнику Служби безпеки України – ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України;
  • двом учасникам організованої групи – ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України;
  • першому заступнику директора філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» – ч. 5 ст. 191 КК України;
  • заступнику директора з економічної та інформаційної безпеки Апарату директора з економічної та інформаційної безпеки АТ «Укрзалізниця» – ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України;
  • посереднику, який діяв від імені компанії-постачальника – ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України);
  • співробітнику Служби безпеки України – ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

У САП додали, що наразі троє із сімох фігурантів, яким повідомлено про підозру, а також організатор схеми Артем Шило – затримані. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Напередодні стало відомо, що САП та НАБУ розслідують розкрадання на закупівлях для «Укрзалізниці».  Імен затриманих правоохоронці не називають. Економічна правда повідомляє, що йдеться про колишнього радника ОП, до того – співробітника Служби безпеки Артема Шила.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *